F-15X: Το υπέρτατο «Eagle;» – ΦΩΤΟ

Η Boeing θέλει να προωθήσει μια νέα, ακόμη πιο εξελιγμένη έκδοση του F-15 Eagle στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ακολουθώντας το μοτίβο των Super Hornets που έπεισαν τη κυβέρνηση Τραμπ να τα αγοράσει για το Αμερικανικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με το Defence One, η νέα έκδοση θα ονομάζεται F-15X και θα ενσωματώνει πιο προηγμένα ηλεκτρονικά και τεράστια ισχύ πυρός, με δυνατότητα μεταφοράς 24 (!) βλημάτων αέρος-αέρος.

Η τελευταία φορά που η USAF αγόρασε F-15 ήταν το 2001, ωστόσο το αεροσκάφος που πρωτοπέταξε το 1972, θα συνεχίσει να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή για πολλά ακόμη χρόνια. Το αεροσκάφος πετά επίσης τις πολεμικές αεροπορίες του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Σιγκαπούρης και της Νοτίου Κορέας, ενώ το Κατάρ μόλις πέρυσι παρήγγειλε 36 F-15 με option για ακόμη 36.

Το F-22 θα ήταν ο αντικαταστάτης του F-15, ωστόσο η αγορά μόλις 187 μονάδων αντί για τις 750 που σχεδιάζονταν αρχικά, σημαίνει πως το Eagle έχει ακόμη μέλλον μπροστά του. Η Boeing έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να προωθήσει πιο εξελιγμένες εκδόσεις του αεροσκάφους, όπως το Silent Eagle το 2010, μια «stealth» εκδοχή του μαχητικού και το F-15 2040 μόλις πέρυσι.

Τι θα μπορεί να κάνει το F-15X; Εδώ η απάντηση μάλλον δεν είναι δύσκολη. Προφανώς (εάν υιοθετηθεί κάτι που σίγουρα δεν είναι δεδομένο), θα συνεργάζεται με stealth μαχητικά όπως τα F-22 και F-35, τα οποία θα διεισδύουν αθέατα σε εχθρικές περιοχές και θα μεταδίδουν δεδομένα στο φορτωμένο με 24 βλήματα F-15X, το οποίο θα βρίσκεται για λόγους ασφαλείας μακριά από την εχθρική αεράμυνα, προκειμένου να εμπλέκει από απόσταση ασφαλείας τον εχθρό.

Το κατά πόσο είναι δυνατό μια νέα εξελιγμένη έκδοση του F-15 να έχει τη τύχη του Hornet, μένει να το δούμε…

Πηγή: Πτήση και Διάστημα