F-16: Η Τουρκία αναβαθμίζει τα μαχητικά της – ΦΩΤΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωτότυπο του εκσυγχρονισμού «ÖZGÜR» των Block 30 της τουρκικής αεροπορίας ξεκίνησε δοκιμές σε μια επιτάχυνση του προγράμματος μετά από μια μακρά περίοδος «σιωπής». Αναφέρεται μάλιστα ότι η όλη διαδικασία ακολουθεί ταχείς ρυθμούς με προοπτική άμεσης έναρξης της φάσης υλοποίησης.

Να θυμίσουμε ότι όταν η THK αποφάσισε να υιοθετήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Peace Onyx III για τα αεροσκάφη Block 40/50 αναβαθμίζοντάς τα στο επίπεδο των Block 50+ Advanced, είχε επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ένα λιγότερο φιλόδοξο (αλλά με εγχώρια συμμετοχή πρόγραμμα) που έγινε γνωστό ως πρόγραμμα «ÖZGÜR».

Στο πλαίσιο αυτό TAI και Aselsan ανέλαβαν συμβόλαιο ύψους $17 εκατ. τον Μάρτιο του 2012 για την ανάπτυξη εγχώριου υπολογιστή αποστολής με διάρκεια 46 μηνών.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά τα εκσυγχρονισμένα F-16C Block 30 υπό το πρόγραμμα «ÖZGÜR» αποκτούν τρεις έγχρωμες οθόνες πολλαπλών λειτουργιών με τον υπολογιστή αποστολής της Aselsan να αναβαθμίζει τις ικανότητες στην μεταφορά σύγχρονων όπλων. Υπάρχει επίσης και η προαίρεση για την εγκατάσταση τουρκικής σχεδίασης ραντάρ AESA, κάτι βέβαια που υφίσταται και για τα εκσυγχρονισμένα Peace Onyx III. Oi πτητικές δοκιμές του υπολογιστή ξεκίνησαν το 2016, ενώ στο τέλος εκείνης της χρονιάς η διάρκεια του προγράμματος επεκτάθηκε στους 80 μήνες. Η προετοιμασία πρωτοτύπου με όλα τα χαρακτηριστικά του προγράμματος «ÖZGÜR» ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2018 και πέταξε για πρώτη φορά στις 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές η δημιουργία συλλογών θα ξεκινήσει νωρίς το 2019 ενώ θα συνεχίζονται οι δοκιμές.

Οι προθέσεις της THK για τα Block 30 δεν είναι πλέον ξεκάθαρες, αλλά στο παρελθόν είχε αναφερθεί η προοπτική να χρησιμοποιηθούν σε Μοίρες OCU υποστηρίζοντας τον συνολικό στόλο των τουρκικών Viper. Παρόλα αυτά τα αεροπλάνα θα διατηρούν πλήρεις μαχητικές ικανότητες.

Πηγή: Πτήση και Διάστημα