F-16: η USAF ενισχύει την αεροπορική δύναμη του NATO στην Βαλτική

Τα αμερικανικά F-16 Fighting Falcons προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Lask την περασμένη εβδομάδα, για να συνεργαστούν με τα πολωνικά F-16 της Βαλτικής στο Siauliai της Λιθουανίας και τα ενισχυμένα βελγικά F-16 στο Amari της Εσθονίας. Τα αεροσκάφη έφτασαν στην Πολωνία στις 4 Ιανουαρίου, ανέφερε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σε ανακοίνωσή της.

Τα πολωνικά, βελγικά και αμερικανικά μαχητικά θα εξασκηθούν σε προηγμένους ελιγμούς και θα συνεργαστούν στενά με το κέντρο του NATO υπεύθυνο για τον αεροπορικό έλεγχο στις τρεις χώρες της Βαλτικής (Combined Air Operations Center Uedem, CAOCUE) για τη βελτίωση των διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου.

«Τα συμπληρωματικά μαχητικά F-16 θα βελτιώσουν τις ικανότητες του NATO στην περιοχή και θα αποδείξουν την ικανότητα της συμμαχίας να αναπτύσσει γρήγορα και αποτελεσματικά δυνάμεις σε σημαντικές περιοχές για να διασφαλίσει τους εταίρους και να προστατέψει τον συμμαχικό εναέριο χώρο από επικείμενες απειλές», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του NATO.

Μαζί με τα συμμαχικά μαχητικά στην υπηρεσία του CAOCUE, θα πραγματοποιούν περιπολίες εναέριας αστυνόμευσης και θα αναχαιτίζουν άγνωστα εχθρικά αεροσκάφη. Η ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης του NATO στις χώρες της Βαλτικής γίνεται εν μέσω των αυξημένων εντάσεων με την γειτονική τους χώρα, Ρωσία.

Πηγή: Defense World