F-16: Στην Ινδία θα φτιάχνονται τα νέα πτερύγια των μαχητικών της Lockheed Martin

 Ο κολοσσός της Αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, η Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι θα μετατοπίσει την παραγωγή των πτερυγίων του μαχητικού F-16 στην Ινδία και την εταιρία Tata Advanced Systems, στην προσπάθεια της να κερδίσει συμβόλαιο μαμούθ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Ινδία.

Η αμερικανική εταιρεία και η Tata έχουν υπογράψει μια συμφωνία για το μελλοντικό, αναφέρει η Lockheed Martin.

«Η παραγωγή των φτερών των F-16 στην Ινδία θα ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία της Lockheed Martin με την Tata και την υποστήριξη της εταιρίας στην πρωτοβουλία » Make in India » του Πρωθυπουργού Narendra Modi, που αποσκοπεί στην δημιουργία δυνατοτήτων εγχώριας παραγωγής οπλικών συστημάτων.

Θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να γίνει η Tata πιστοποιημένος προμηθευτής της Lockheed Martin. Στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021 θα είναι σε θέση να υποβάλει προσφορές για την κατασκευή πτερυγίων. Ο σημερινός παραγωγός φτερών F-16 είναι η Ισραηλινή IAI.

«Η προγραμματισμένη παραγωγή των πτερυγίων των F-16 στην Ινδία δεν εξαρτάται από το αν η κυβέρνηση της Ινδίας επιλέξει τα F-16 για την Ινδική Πολεμική Αεροπορία», ξεκαθαρίζει η Lockheed Martin.

Η απόφαση να δοθεί στην Τάτα η γραμμή παραγωγής πτερυγίων F-16 συμφωνήθηκε στην αεροπορική επίδειξη του Παρισιού το 2017, με την οποία η Lockheed δεσμεύτηκε να κατασκευάσει τα F-16 στην Ινδία εάν κέρδιζε τον διαγωνισμό προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών.

Τον Απρίλιο, το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την πρόθεση του να αγοράσει 110 μαχητικά αεροσκάφη. Έξι εταιρείες ενδιαφέρονται για την προμήθεια των 110 μαχητών στην Ινδία σε μέγιστο χρονικό διάστημα 12 ετών.

Τα μαχητικά που εξετάζει η Ινδία είναι: το F-16 Block 70, το Boeing F/A-18 E/F Block III, το Dassault Rafale F3R, το Eurofighter Typhoon, το RAC MiG-35 και το Saab Gripen III.

Η Lockheed Martin έχει ήδη συμφωνίες για παραγωγή 30 F-16V, από τα οποία 16 θα πάνε στο Μπαχρέιν και 14 στη Σλοβακία. Αυτά τα αεροσκάφη θα κατασκευαστούν στη νέα γραμμή παραγωγής της Lockheed στη Greenville της Νότιας Καρολίνας.

Στην αεροπορική επίδειξη της Σιγκαπούρης τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής αεροναυπηγικής της Lockheed Orlando Carvalho είπε ότι υπήρχαν δυνατότητες πωλήσεων για πάνω από 400 νέα F-16 τα επόμενα χρόνια, κλείνοντας το μάτι στους διαγωνισμούς μαχητικών στην Ινδία, την Ινδονησία και την Κολομβία. Η Πολωνία, η οποία ήδη χρησιμοποιεί F-16, μπορεί επίσης να αποκτήσει περισσότερα.

Πηγή Flight Global