F-16 ζητά και επίσημα η Ουκρανία μετά το νέο μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων με Kalibr και S-300

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε την έκκληση του Κιέβου προς τους Δυτικούς του συμμάχους να του προσφέρουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη όπως F-16, μετά τη σημερινή, νέα πυραυλική επίθεση της Ρωσίας.

«Η Ρωσία πλήττει τις ουκρανικές πόλεις όλη τη νύκτα και το πρωί», έγραψε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ στο Twitter.

«Αρκετά με τις κουβέντες και τον πολιτικό δισταγμό. Μόνο γρήγορες αποφάσεις: πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, μαχητικά αεροσκάφη», πρόσθεσε.

Σχεδόν ταυτόχρονα γινόταν γνωστό πως η Ουκρανία ζήτησε κι επίσημα από την Ολλανδία μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Την είδηση γνωστοποίησε η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Kajsa Ollongren.

Η Ολλανδή υπουργός Άμυνας σημείωσε σχετικά πως το αίτημα της Ουκρανίας για F-16 είναι κατανοητό, αλλά δεν είναι εύκολο να ικανοποιηθεί.

Ούτως ή άλλως η Ολλανδία θα πρέπει να εξασφαλίσει και το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ πριν καν μπει στην συζήτηση για τη διάθεση ή μη μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.

Πάντως υπάρχουν και αναλυτές που αναφέρουν πως κάπως έτσι ξεκίνησε και η συζήτηση για την διάθεση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, που – αφού πέρασε από 40 κύματα – οδήγησε στο να αρχίσουν να αποστέλλονται τα συγκεκριμένα άρματα στο Κίεβο.

Το Ουκρανικό αίτημα για τα F-16 πάντως έρχεται στην πιό «κατάλληλη στιγμή», καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα «μαζική» επίθεση, με δεκάδες πυραύλους και drones με εκρηκτικά να στοχοθετούν πολλές ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα «έξι πυραύλους Κρουζ Kalibr», «έως και 35 πυραύλους S-300 εναντίον των επαρχιών Ζαπορίζια και Χάρκοβο» και χρησιμοποίησε «επτά drones Shahed».

«Πέντε πύραυλοι Κρουζ Kalibr και πέντε drones Shahed καταστράφηκαν» από την αντιαεροπορική άμυνα, επεσήμανε η ίδια πηγή.

«Ο εχθρός έπληξε πόλεις και ζωτικής σημασίας υποδομές στην Ουκρανία», τόνισε η ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί θύματα.

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP, οι οποίοι είδαν στήλες λευκού καπνού στον ουρανό, πιθανόν από τους ουκρανικούς πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας.

Αφού ήχησαν οι σειρήνες το πρωί, οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας έσπευσαν στους σταθμούς του μετρό για να αναζητήσουν καταφύγιο.