F-18: «Μπλε Άγγελοι» σκέπασαν το Σαν Φρανσίσκο [vid]

Οι «Μπλε Άγγελοι» του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, «σκέπασαν» το Σαν Φρανσίσκο με τα μαχητικά F-18 στα οποία επιχειρούν να κλέβουν τις εντυπώσεις στην τελευταία εναέρια επίδειξη.

Οι Blue Angels (Μπλε Άγγελοι ή Ναυτική Μοίρα Αεροπορικής Επίδειξης) είναι το ακροβατικό σμήνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Δημιουργήθηκαν το 1946 γεγονός που τους καθιστά το πρώτο επίσημα υποστηριζόμενο στρατιωτικό αεροπορικό σμήνος επιδείξεων στον κόσμο. Χρησιμοποιούν 12 αεροσκάφη F-18 Hornet και ένα C-130 Hercules.

Δείτε τα πλάνα με τους εντυπωσιακούς εναέριους ελιγμούς:

Οι «Μπλε Άγγελοι»

Στις 24 Απριλίου 1946 ο Αρχηγός του Αμερικανικού Ναυτικού, Ναύαρχος Τσέστερ Νίμιτς εξέδωσε μία διαταγή για την δημιουργία μίας ομάδας ιπτάμενων επιδείξεων με σκοπό να εξυψώσει το ηθικό του Ναυτικού, να επιδείξει την ναυτική αεροπορική δύναμη και να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού στην ναυτική αεροπορία. Ο πραγματικός όμως στόχος ήταν να δημιουργηθεί λαϊκή και πολιτική υποστήριξη προς το Ναυτικό, η οικονομική υποστήριξη προς το οποίο από τον αμυντικό προϋπολογισμό γινόταν όλο και πιο ισχνή.

Η πρώτη επίδειξη της ομάδας έγινε ενώπιον επισήμων του Ναυτικού στις 10 Μαΐου, οι οποίοι αποδέχθηκαν την ομάδα με ενθουσιασμό. Η ομάδα τότε αποτελούταν από τρία Grumman F6F-5 Hellcats, ειδικά τροποποιημένα για να μειωθεί το βάρος τους. Στις 15 Ιουνίου έδωσαν την πρώτη τους επίδειξη στην αεροναυτική βάση του Τζάκσονβιλ, όπου είχαν και την έδρα τους, και εκεί κέρδισαν και το πρώτο τους βραβείο. Η ομάδα έγινε πολύ σύντομα γνωστή για τα θεαματικά ακροβατικά της.

Η ομάδα συνέχισε να δίνει επιδείξεις όμως διαλύθηκε με την έναρξη του Πολέμου της Κορέας το 1950. Επαναδημιουργήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1951 στην αεροναυτική βάση του Κόρπους Κρίστι, στο Τέξας.

Τον Δεκέμβριο του 1974 οι Blue Angels απέκτησαν το οικονομικότερο A-4F Skyhawk II ενώ παράλληλα αναδιοργανώθηκαν σε Ναυτική Μοίρα Αεροπορικής Επίδειξης. Στις 8 Νοεμβρίου 1986, συμπληρώνοντας τους εορτασμούς για την 40η επέτειό τους οι Blue Angels παρουσίασαν το νέο τους αεροσκάφος, το μαχητικό F-18 Hornet.