F-35: Ιστορικό ντεμπούτο για τα stealth μαχητικά στην Ινδία – Τα Rafale και οι συμβολισμοί της άσκησης «Tarang Shakti»

Παρουσία θα έχει και η ελληνική πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert - Η αεροπορική άσκηση δεν θα περάσει απαρατήρητη από Κίνα και Πακιστάν

Άρης Δημητράτος
Stealth μαχητικό αεροσκάφος F-35 των ΗΠΑ Φωτογραφία U.S Air Force

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για πρώτη φορά τα αμερικανικά stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Tarang Shakti» που διεξάγει η Ινδία με τη συμμετοχή πολλών αεροπορικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και Rafale από τη Γαλλία, στέλνοντας μήνυμα ισχύος σε Κίνα και Πακιστάν.

Συνολικά 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα συμμετάσχουν στην αεροπορική άσκηση «Tarang Shakti» και όπως είναι αναμενόμενο τα F-35 των ΗΠΑ και τα γαλλικά Rafale θα «πρωταγωνιστήσουν» αφού θα δώσουν την ευκαιρία στην Ινδία να «αναμετρηθεί» με stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, όπως τα J-20 της Κίνας.

Η ινδική πολεμική αεροπορία θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, Su-30MKI, Tejas και Mirage 2000 και η χρονική συγκυρία κατά την οποία η πολυεθνική αεροπορική άσκηση θα πραγματοποιηθεί θα δώσει μια τεράστια ευκαιρία στο Νέο Δελχί να θέσει επί του πεδίου τα διδάγματα του πολέμου του Μαΐου του 2025 απέναντι στο Πακιστάν, αλλά και να εξοικειωθεί με stealth μαχητικά αεροσκάφη που θα έχουν ρόλο «εχθρού» στα σενάρια της «Tarang Shakti».

Με απλά λόγια, πρόκειται για μια άσκηση υψηλού συμβολισμού λόγω των αεροσκαφών που θα συμμετάσχουν, της χρονικής περιόδου εντός της οποίας πραγματοποιείται αλλά και λόγω της παρουσίας stealth μαχητικών δίπλα στην Κίνα και στο Πακιστάν, με τα ινδικά Rafale να ανυπομονούν να αντιμετωπίσουν τα αμερικανικά F-35.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλες χώρες που συμμετέχουν με εναέρια μέσα, όπως αεροσκάφη επιτήρησης και μεταφοράς, είναι η Γερμανία, η Αυστραλία, το Μπανγκλαντές, η Σρι Λάνκα αλλά και η Ελλάδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του OnAlert.

Το F-35 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας συμμετέχει για πρώτη φορά σε ασκήσεις σε ινδικό έδαφος. Σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, η συμμετοχή της USAF θα περιλαμβάνει έξι F-35A και δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135.

Η Γαλλία αναμένεται να διαθέσει επτά Rafale, τρία A400M και δύο ιπτάμενα τάνκερ τύπου A330 MRTT, ενώ τα Εμιράτα θα συμμετάσχουν με έξι F-16 και ένα Global 6000. Η Αυστραλία και η Γερμανία αποστέλλουν μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και A400M αντίστοιχα, το Μπανγκλαντές ένα C-130J και η Σρι Λάνκα ένα King Air 350.

Με πληροφορίες από: Defense News / Eurasian Times

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαχητικά αεροσκάφη Rafale
ΚΟΣΜΟΣ

Άσκηση POKER: Η Γαλλία προσομοίωσε πυρηνικό πλήγμα με δεκάδες Rafale, Mirage και ιπτάμενα τάνκερς

Η μεγαλύτερη άσκηση της γαλλικής αεροπορικής πυρηνικής αποτροπής πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τη συμμετοχή Rafale, ιπτάμενων τάνκερ A330 MRTT και αεροσκαφών AWACS