F-35 και Eurofighter Typhoon δίνουν σκληρή μάχη για να αναγεννήσουν την υπό διάλυση Γερμανική ΠΑ – ΦΩΤΟ

Το υπουργείο άμυνας της Γερμανίας εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει τις διαδικασίες της διαδοχής του Tornado εντός του έτους, υποστηρίζει το «Reuters».

Για το πρόγραμμα παρουσιάζονται να ερίζουν αποκλειστικά πλέον δύο μαχητικά: το EF-2000 και το F-35. Προηγούμενως είχαν ακόμη θέσει υποψηφιότητα τα F-15 και F/A-18E/F. Καμία επιλογή τύπου δεν μπορεί ωστόσο να παρθεί πριν εγκριθούν τα αναγκαία κονδύλια στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η Γερμανική Αεροπορία εξετάζει διάφορες επιλογές, όπως την απόκτηση ενός τύπου, την αγορά του EF-2000 και του F-35 ή τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των Tornado. Σημείο-κλειδί κατέχει η ικανότητα του νέου αεροσκάφους να φέρει πυρηνικά όπλα, αποστολή που έχει τώρα το Tornado.

Ένα από τα σενάρια κάνει λόγο πως η Γερμανία θα επιλέξει 45 F-35 και 75 EF-2000 για την αντικατάσταση των Tornado και των παλαιότερων EF-2000. Στην περίπτωση αυτή τα F-35 θα αντικαταστήσουν όσα Tornado έχουν καθήκοντα πυρηνικής κρούσης.

Με μία τέτοια επιλογή, η Γερμανία θα αποφύγει τα κόστη πιστοποίησης της πυρηνικής βόμβας B-61 στο EF-2000 καθώς επίσης και τον χρόνο που απαιτεί μία τέτοια διαδικασία. Το F-35 θα μπορεί να φέρει το όπλο από το 2024.

Τα πολλά προβλήματα της Luftwaffe

Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας αργοπεθαίνει, μάλιστα αυτή είναι και η άποψη του νυν και του πρώην Αρχηγών της. Μάλιστα, ο προηγούμενος Αρχηγός φέρεται να αντικαταστάθηκε επειδή καταδείκνυε το γεγονός συνεχώς. Σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η κατάσταση του στόλου αεροσκαφών της είναι απογοητευτικά.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, η έκθεση ανέφερε ότι «λιγότερο από το ήμισυ του στόλου των Tornado ήταν στην πραγματικότητα έτοιμο για ανάπτυξη. Από τα 93 μαχητικά αεροσκάφη που είναι εν ενεργεία, μόνο 66 ήταν σε γενικές γραμμές λειτουργικά και μόνο 29 ήταν έτοιμα για μάχη την τρέχουσα χρονική στιγμή.»

Μόλις ένα χρόνο πριν μια αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή ανέφερε ότι το 58% των Tornado ήταν έτοιμοι για μάχη. Ο στόχος της Luftwaffe είναι να έχει περίπου το 70% των αεροσκαφών σε κατάσταση ετοιμότητας για μάχη. Όπως και ο Gerhartz, η έκθεση του 2015 επεσήμανε την έλλειψη ανταλλακτικών ως έναν από τους λόγους που τα Tornados ήταν σε τόσο θλιβερή κατάσταση ετοιμότητας.

Πιο πρόσφατα, νωρίτερα αυτό το έτος, η Γερμανία δήλωσε ότι μόνο 26 Tornado είναι έτοιμοι για μάχη. Τα Tornado είναι τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Γερμανία ως σύστημα παράδοσης των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων που βρίσκονται εγκατεστημένα στη χώρα.

Τα Eurofighter της Γερμανίας είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Τον Μάιο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι μόνο τέσσερα Eurofighter ήταν έτοιμα για μάχη. Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν ότι από τα 128 Eurofighter, μόνο δέκα δεν είχαν κάποιου είδους ελάττωμα στα αμυντικά τους συστήματα.

Με πληροφορίες από National Interest και ptisidiastima.gr