F-35: Όταν το stealth μαχητικό «έσωσε» αεροσκάφος από εξήντα «εχθρικά» μαχητικά

Το αμερικανικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 είναι ένα από τα πιο σημαντικά «όπλα» των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, το οποίο διαρκώς επιχειρεί να αποδείξει την αξία του, χάρη στα προηγμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά και οπλικά τους συστήματα.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά που «μαρτυρά» τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα του stealth μαχητικού αεροσκάφους, συνέβη στην περιβόητη αεροπορική άσκηση «Red Flag» όταν ένα F-35 έσωσε ένα συμμαχικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς, από εξήντα «εχθρικά» μαχητικά.

Περίπου εξήντα μαχητικά αεροσκάφη πλησίαζαν απειλητικά ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς, χρησιμοποιώντας τα όπλα ηλεκτρονικού πολέμου, ετοιμάζοντας τους πυραύλους τους, για να το καταρρίψουν.

Το «από μηχανής θεός» F-35

Λίγα λεπτά πριν πραγματοποιηθεί η επίθεση, ένα stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35 εμφανίζεται από το πουθενά και ενημερώνει το «φίλιο» αεροσκάφος τέταρτης γενιάς ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και το προτρέπει να αποχωρήσει άμεσα, καθώς εξήντα «εχθρικά» αεροσκάφη είναι έτοιμα να το διαλύσουν.

Το F-35 χρησιμοποιεί τους προηγμένους αισθητήρες και λογισμικό προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες και να τις μεταδώσει στο συμμαχικό αεροσκάφος, την ώρα που όλοι βρίσκονται σε ένα πεδίο επιχειρήσεων, δίχως επικοινωνίες, λόγω των όπλων ηλεκτρονικού πολέμου του εχθρού.

Όλα τα παραπάνω έλαβαν χώρα στο πλαίσιο σεναρίου αεροπορικής άσκησης «Red Flag», όπου ο «νέος» και «φρέσκος» πιλότος του stealth μαχητικού, κατάφερε να «σώσει» έναν μάχιμο «βετεράνο» πιλότο, από μια εξαιρετικά δύσκολη, επικίνδυνη και άνιση θέση.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε πιλότος της USAF που συμμετείχε στην άσκηση:

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Ο πιλότος του F-35A, έχοντας πραγματοποιήσει λίγες μόνο δοκιμαστικές πτήσεις λέει σε έναν έμπειρο πιλότο με 3.000 ώρες πτήσης ότι πρέπει να αποχωρήσει άμεσα γιατί αν συνεχίσει θα σκοτωθεί, από εχθρικά αεροσκάφη που βρίσκονται κοντά του».

Όπως είχε δηλώσει και αξιωματούχος της Lockheed Martin, το F-35 αλλάζει ριζικά τον τρόπο που διεξάγονται και εκτελούνται τα επιχειρησιακά σχέδια και οι αποστολές, λόγω των πληροφοριών που είναι σε θέση το μαχητικό να συλλέξει και να μεταδώσει στις φίλιες δυνάμεις.

Στο σημείο αυτό, εκτός από την πολύ σημαντική αυτή ικανότητα, αλλά και τα stealth χαρακτηριστικά που διαθέτει, αναφορικά με τα οπλικά συστήματα που έχει, το F-35 είναι ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίας εμβέλειας χωρίς καν να το αντιληφθεί ο εχθρός, κάτι που πιλότος της USAF είχε υπογραμμίσει λέγοντας πως «θα μπορούσαν να τους χτυπήσουν τον εχθρό και να φύγουν αμέσως».

Πηγή: National Interest