F-35: Τα stealth μαχητικά θα βρίσκονται εκεί για τη «Γαλάζια Σημαία» [pics]

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν στο Ισραήλ οι μεγάλες, ετήσιες, αεροπορικές ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας με όνομα «Blue Flag» («Γαλάζια Σημαία»). Φέτος τα ισραηλινά μαχητικά θα πετούν για 12 μέρες με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα stealth F-35. Ρόλο στις ασκήσεις θα έχει και η Ελλάδα!

Στις μεγάλες ασκήσεις των αεροπορικών σωμάτων του Ισραήλ θα συμμετέχουν τουλάχιστον 1000 στρατιωτικοί, με τέσσερις συμμαχικές χώρες να αποστέλλουν δικά τους αεροσκάφη ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας.

Ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετάσχουν θα βρίσκεται και η Ελλάδα, άλλωστε η σχέσεις φιλίας των δύο χωρών είναι γνωστές. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογο του. «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι πολύ στενές και σημαντικές και για τις δύο χώρες μας και προσβλέπουμε στη συνέχιση της διαρκώς αναβαθμιζόμενης και εμβαθυνόμενης συνεργασίας μας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, μετά το τέλος των επαφών που είχε τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς, στο υπουργείο Εξωτερικών. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της διμερούς συνεργασίας τους σε ευρύτερο πλαίσιο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «οι στενές και πολύ φιλικές σχέσεις ανταποκρίνονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών μας στα περιφερειακά και στα διμερή θέματα».

Οι ασκήσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου.

Ισραήλ – F-35 μία σχέση αλληλένδετη 

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που εμπιστεύτηκα και  χρησιμοποίησε τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-35 σε μάχη. Αυτό είχε ισχυριστεί ο  επικεφαλής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στον επίσημο λογαριασμό του στρατού στο Twitter το 2018.

Με τον υποπτέραρχο Αμικάμ Νόρκιν, απευθυνόμενο στους επικεφαλής 20 ξένων Πολεμικών Αεροποριών, πριν από λίγο καιρό, να προσθέτει: «Πετάμε τα F-35 σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και έχουμε ήδη επιτεθεί δύο φορές σε δύο διαφορετικά μέτωπα».

Ο Νόρκιν τους έδειξε επίσης τη φωτογραφία ενός ισραηλινού F-35 που πετούσε πάνω από τη Βηρυτό.

Το F-35, που κατασκευάζεται από την εταιρεία Lockheed Μartin Corp, είναι επίσης γνωστό με το όνομα Joint Strike Fighter και στο Ισραήλ με το εβραϊκό όνομα Αντίρ (Ισχυρός).

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα εκτός ΗΠΑ που απέκτησε F-35. Τον Δεκέμβριο του 2016 έλαβε τα δύο πρώτα αεροσκάφη από μια συνολική παραγγελία 50.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, τουλάχιστον έντεκα έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής.

Δείτε βίντεο από τις προετοιμασίες λίγο πριν την έναρξη: 

Σύμφωνα με πληροφορίες από: Times of Israel