F-35: Το Ισραήλ παρέλαβε 3 νέα μαχητικά πέμπτης γενιάς από τις ΗΠΑ

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (Israeli Defence Forces – IDF) παρέλαβαν την Κυριακή 24 Ιουνίου μια πρόσθετη παρτίδα αεροσκαφών F-35, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των 12 μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Η Lockheed Martin παρέδωσε τρία ακόμη αεροσκάφη F-35I «Adir» στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία την Κυριακή, ανέφερε η Jerusalem Post.

Η Ισραηλινή πολεμική αεροπορία (Israeli Air Force – IAF) επιβεβαίωσε ότι θα αγοράσει τουλάχιστον 50 αεροσκάφη F-35 από την Lockheed Martin, αλλά δεν είναι σαφές εάν η χώρα θα προμηθεύσει περισσότερα. Από την πλευρά τους, τα υποκαταστήματα των αμερικανικών υπηρεσιών έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν χιλιάδες μονάδες, αριθμός που πιθανότατα δεν θα αποφέρει καρπούς εξαιτίας του ιστορικού του αεροσκάφους για υπερβάσεις κόστους και απουσία προθεσμιών.

Μια εσωτερική ανάλυση του Πενταγώνου κατέληξε τον Μάρτιο ότι εάν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν καταφέρει να βρει τρόπους μείωσης του κόστους λειτουργίας και υποστήριξης της F-35 κατά 38% μέσα στην επόμενη δεκαετία, η υπηρεσία θα μπορέσει να αποκτήσει μόνο τα δύο τρίτα των 1.763 αεροσκαφών που αρχικά σχεδίαζε.

Πέρα από τα 50 F-35 που έχει ήδη διαθέσει χρηματοδότηση το Ισραήλ, οι ισραηλινοί νομοθέτες έχουν μπλοκάρει μελλοντικές αγορές για 25 έως 50 ακόμη αεροσκάφη που ζήτησε η IAF.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ισραηλινής βουλής Knesset δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία ζητούσε από τις IDF να διεξαγάγουν μια «ανάλυση εναλλακτικών επιλογών» που θα μπορούσε να προσφέρει επιλογές για την IAF που δεν περιλαμβάνουν την αγορά περισσότερων από 50 F-35 Adirs συνολικά.

Πηγή: Sputnik