F-35: «Τζούφιο» μαχητικό παρέλαβαν οι Τούρκοι

Πρώτη Δημοσίευση: 2018-06-21 13:15:18
Τελευταία Ενημέρωση: 2018-06-22 06:55:18


 »Τζούφια» είναι τα δύο πρώτα μαχητικά F-35 της Τουρκίας, τα οποία παρέλαβε από την Lockheed Martin στο Fort Worth του Τέξας σε ειδική τελετή η Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέιται ο δημοσιογράφος και αμυντικός αναλυτής Babak Taghvaee, τα δύο F-35 (18-0001 & 18-0002) θα φέρουν λογισμικό Block 2Α, το οποίο σημαίνει τα δύο stealth μαχητικά δεν θα έχουν την δυνατότητα να μετάσχουν σε επιχειρήσεις μάχης, καθώς το εν λόγω λογισμικό είναι καθαρά για εκπαίδευση πιλότων. Να σημειωθέι ότι η Τουρκία, δεν έχει δικαίωμα να τροποποιήσει το εγκατεστημένο λογισμικό των F-35.


Επίσης, τα δύο F-35 δεν θα μεταβούν σύντομα στην Τουρκία, καθώς θα παραμέινουν για δύο χρόνια στην Βάση Λουκ της USAF στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των πιλότων και πτητικές δοκιμές.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από δηλώσεις του Τούκρου ΥΠΕΞ στην Haberturk, ο οποίος δήλωσε ότι τα αεροσκάφη θα παραμέινουν στις ΗΠΑ μέχρι το 2020 για την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων και στην συνέχεια θα φθάσουν στην Τουρκία, μετά το πέρας τις εκπαιδευτικής περιόδου.

Οι Αμερικανοί έχουν θέσει δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση που το Κογκρέσο αποφασίσει να μπλοκάρει την πώληση των F-35 στην Τουρκία, καθώς σε ερίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ ή της επιβληθεί εμπάργκο από τις ΗΠΑ, τα δύο αεροσκάφη θα κατασχεθούν άμεσα από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.   

Για να τεθεί σε ισχύ το πάγωμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία, θα πρέπει η Γερουσία και η Βουλή να συμφωνήσουν σε μια κοινή εκδοχή τόσο της τροπολογίας, αλλά και του νομοσχεδίου για την Άμυνα των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία υπερψηφίστηκε τόσο η εν λόγω τροπολογία, αλλά και το σχέδιο νόμου, καταδεικνύει την ύπαρξη μια διευρυμένης πλειοψηφίας που ενδεχομένως θα μπορούσε να ανατρέψει ακόμα και ένα πιθανό βέτο από τον Πρόεδρο Τραμπ.