F-35: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα πιλότος των stealth μαχητικών

Η σμήναρχος Gina «Torch» Sabric, είναι διοικητής της 419ης πτέρυγας πολεμικής αεροπορίας στο Hill Air Force Base της Γιούτα και η πρώτη γυναίκα πιλότος F-35 της Reserve Air Force.

Η υπηρεσία βρίσκεται στο DNA της. Μεγάλωσε στην Tobyhanna, της Πενσυλβάνια. Η μητέρα της ήταν νοσοκόμα και ο πατέρας της ήταν αστυνομικός και είχε διάφορους θείους που υπηρετούσαν στην Πολεμική Αεροπορία. Αλλά ήταν ένα ταξίδι σε μια τοπική αεροπορική εκδήλωση που έστρεψε το όνειρο της αεροπορίας σε ένα απτό στόχο. Από τότε, ήξερε ότι επρόκειτο να γίνει πιλότος.

Η ίδια δήλωσε ότι, αν πραγματικά θέλεις κάτι, εργάζεσαι πολύ σκληρά για να το πάρεις.

Aναδείχθηκε κορυφαία πτυχιούχος στην εκπαίδευση πλοήγησης, ξεκινώντας την καριέρα της πρώτα ως αξιωματικός του F-15E Strike Eagle και αργότερα ως διακεκριμένη απόφοιτος στην εκπαίδευση πιλότου στο F-16 Fighting Falcon. Επιπρόσθετα, έχει εμπειρία και στο MQ-9 Reaper και το T-38 Talon, ενώ πρόσφατα, πέταξε ειδικές αποστολές επιχειρήσεων με το C-146A Wolfhound.

Θεωρεί πως πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια, αναφορά με τις γυναίκες πιλότους και δεν αισθάνεται άβολα πλέον, έχοντας πάνω από 2.500 ώρες πτήσης, έχοντας συμμετάσχει ως υποστήριξη στις επιχειρήσεις Enduring Freedom, Iraqi Freedom, and Noble Eagle.

Η Sabric έγινε πλήρως εξειδικευμένη στο F-35 τον Αύγουστο, αφού ολοκλήρωσε δύο μήνες εκπαίδευσης στο Eglin AFB της Φλόριντα και πρόσθετες ώρες πτήσεων στο Hill. Εκτός από την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει το F-35, που το καθιστά σχεδόν αόρατο στα ραντάρ, η πιλότος τονίζει τη σημασία των προηγμένων αισθητήρων που συλλέγουν και στέλνουν μεγάλο αριθμό πληροφοριών, που μπορούν να μοιράζονται με άλλα αεροσκάφη, πιλότοι μια μεγαλύτερη εικόνα του battlespace.

Πηγή: 419 Fighter Wing