F-35: Γιατί και πότε θα κοστίζει κάτω από 90 εκατομμύρια δολάρια – ΦΩΤΟ

Η προκαταρκτική συμφωνία του Πενταγώνου και της Lockheed Martin για την παραγγελία της Lot11 του μαχητικού F-35 θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του F-35A για πρώτη φορά κάτω από τα $90 εκατομμύρια. Η τιμή αφορά το «fly away cost» του αεροσκάφους συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα F135.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Reuters», ο Λευκός Οίκος πέτυχε η συμφωνία με την Lockheed Martin να οδηγήσει σε μείωση του κόστους ανά μαχητικό κατά 6% σε σύγκριση με την Lot10, με βάση την οποία η τιμή του F-35A ήταν $94,3 εκατομμύρια. Η Lot10 δόθηκε στην Lockheed Martin τον Φεβρουάριο του 2017. Το εκτιμώμενο κόστος για τα 141 F-35 της Lot11 θα φτάσει τα $13 δις ή $89 εκατ. για καθένα από τα F-35A.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επικρίνει το πρόγραμμα F-35 για καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους, αλλά η τιμή ανά jet έχει μειωθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια καθώς αυξάνεται η παραγωγή.

Η συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας καταργεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με σκοπό μια πολυετή συμφωνία για τα μαχητικά που αναμένεται να αποτελείται από τρεις δόσεις κατά τα οικονομικά έτη 2018-2020.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για την ενδέκατη δέσμη των αεροσκαφών επεκτάθηκαν επειδή οι νέοι ηγέτες του Πενταγώνου προχώρησαν βαθιά στο πρόγραμμα για να κατανοήσουν το κόστος και τις προοπτικές των αεροσκαφών, παρατείνοντας τις διαπραγματεύσεις για το πολυετές «buy block», ανέφεραν οι πηγές.

Επιπλέον, διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για την πολυετή συμφωνία των ΗΠΑ που λέγεται ότι αξίζει περισσότερα από 37 δισεκατομμύρια δολάρια, και περιλαμβάνει τον αριθμό ρεκόρ 440 F-35 μαχητικών αεροσκαφών.

Στις 15 Ιουλίου, εκπρόσωπος της Lockheed Martin δήλωσε ότι έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για τη σύμβαση παραγωγής για την 11η παρτίδα αεροσκαφών F-35, αλλά η συνολική αξία και το κόστος ανά παραλλαγή θα αποδεσμευτούν κατά την οριστικοποίηση της σύμβασης.

Το Πεντάγωνο και ο Lockheed Martin «έχουν σημειώσει πρόοδο και βρίσκονται στα τελικά στάδια της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο επικεφαλής των προμηθειών του Πενταγώνου, Έλλεν Λόρντ, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές είχαν φτάσει «σε μια συμφωνία που συμβολίζει τη δέσμευση του Υπουργείου Άμυνας να εξοπλίσει «τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις, δίνοντας παράλληλα» μεγάλη αξία στους Αμερικανούς φορολογούμενους”.

Το περασμένο καλοκαίρι, το Reuters ανέφερε ότι πελάτες του προγράμματος F-35 όπως η Αυστραλία, Δανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νορβηγία, Τουρκία, Νότια Κορέα, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ως στόχο την προμήθεια 135 ή περισσότερων αεροσκαφών κατά το οικονομικό έτος 2018 για παράδοση το 2020 με κόστος περίπου 88 εκατομμύρια δολάρια ανά jet.

Το F-35A θεωρείται λιγότερο ακριβό από τα F-35B και F-35C, γι’ αυτό και τονίζεται ιδιαίτερα ως προς τη μεταβολή του κόστους του προγράμματος. Στόχος είναι η αξία του F-35A να κατέλθει το 2020 στα $80 εκατομμύρια.

Η μείωση του κόστους του πιο ακριβού αμυντικού προγράμματος στον κόσμο είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση περισσότερων παραγγελιών, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό.

Επί παραδείγματι, το Βέλγιο θα αναδείξει φέτος τον νικητή του προγράμματος απόκτησης 34 ΝΜΑ. Παράλληλα, η μείωση του κόστους του F-35 είναι υπόσχεση του Προέδρου Τραμπ προς τους Αμερικανούς φορολογούμενους πριν ακόμη εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ…

Το F-35 διατίθεται σε 3 παραλλαγές: το μοντέλο συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης F-35A, το F-35B, έκδοση σύντομης απογείωσης/κατακόρυφης προσγείωσης και το F-35C, που χρησιμοποιείται σε αεροπλανοφόρα.

Με πληροφορίες από Πτήση και Διάστημα και Hurriyet Daily News