F-35: Η LM άναψε πράσινο φως για να απογειωθούν τα stealth μαχητικά

Το πράσινο φως στα F-35 για να επανέλθουν στην δράση άναψε η LOCKHEED MARTIN. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχε εκδοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν, οδηγία προκειμένου να καθηλωθούν για λόγους ασφαλείας τα F-35 παγκοσμίως μετά την πρώτη συντριβή του προηγμένου αεροσκάφους F-35 Lightning II τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία πρόσθεσε ότι τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς επέστρεψαν στον ουρανό μετά την επιθεώρηση των κινητήρων τους, και την επιτυχή αντικατάσταση των ελαττωματικών σωλήνων καυσίμου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ, η Αυστραλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να κρατήσουν στο έδαφος όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Στην κίνηση αυτή προχώρησε η αρμόδια διεύθυνση για πρόγραμμα F-35 Lightning II του Πενταγώνου των ΗΠΑ, το οποίο προχώρησε στην προσωρινή αναστολή των ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά όλες τις επιχειρήσεις F-35 παγκοσμίως μετά την πρώτη σύγκρουση του εξελιγμένου μαχητικού αεροσκάφους που οδήγησε τους ανακριτές να υποψιάζονται ότι υπάρχει ένα κοινό πρόβλημα στους σωλήνες καυσίμου του μαχητικού. 

Το Τμήμα Άμυνας σημείωσε ότι τυχόν ελαττωματικά σωληνάρια καυσίμων που είναι εγκατεστημένα στους εκτοξευτήρες F-35 θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν, αλλά εάν η επιθεώρηση αποκαλύψει ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί καλά σωληνώσεις καυσίμων, αυτά τα αεροσκάφη θα επιστραφούν στην κατάσταση πτήσης.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ένα F-35B του US Navy συνετρίβη στη Νότια Καρολίνα λόγω τεχνικής βλάβης σε ένα σωλήνα καυσίμου του κινητήρα τζετ, σύμφωνα με τους ανακριτές.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε δυο χρόνια που συνέβη κάτι τέτοιο. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) είχε εκδόδει ξανά διαταγή, που αφορούσε σε 15 αεροσκάφη F-35A. Τότε είχε εντοπίστεί «ξεφλούδισμα και φθορά» της μόνωσης του ψυκτικού σωλήνα που εγκαταστάθηκε στα φτερά του αεριωθούμενου.

Τα προβλήματα του F-35 παραμένουν ένας σημαντικός πονοκέφαλος για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους πελάτες. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση αγοράς Pentagon, το κόστος ανά ώρα λειτουργίας του F-35 είναι κατά μέσο όρο $ 30.000 σε σύγκριση με 25.500 δολάρια ανά ώρα για τα παλαιότερα F-16.

Με πληροφορίες από : Sputnik