F-35: Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ Κογκρέσου και Πενταγώνου – ΦΩΤΟ

 Η Τουρκία έλαβε τα πρώτα δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 την Πέμπτη. Το μουσουλμανικό έθνος και εταίρος του ΝΑΤΟ έχει παραγγείλει 100 αεροσκάφη F-35.

Η μεταφορά ευαίσθητων τεχνολογιών στην Τουρκία έχει θορυβήσει μέλη του Κογκρέσου, τα οποία ενοχλούνται από τις ενέργειες και τις δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι νομοθέτες της Γερουσίας έχουν προσπαθήσει να σταματήσουν την πώληση, αναφέροντας την κράτηση αμερικανού πάστορα, Andrew Brunson, με κατηγορίες τρομοκρατίας και την απόκτηση ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, τα οποία δεν είναι συμβατά με τις πλατφόρμες του ΝΑΤΟ.

Κάποιοι νομοθέτες αμφισβήτησαν εάν μπορεί να εμπιστευθεί η Τουρκία να διαφυλάξει την τεχνολογία του F-35 και εξέφρασαν την ανησυχητική προοπτική ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει στους Ρώσους να έχουν πρόσβαση στο αεροπλάνο.

Η Γερουσία κινείται για να εμποδίσει την πώληση μέσω τροπολογίας που ενσωματώνεται στον νόμο για το Defense Authorization Act, ένα νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες που θέτει επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ.

Η έκδοση της τροπολογίας της Γερουσίας εκφράζει την ανησυχία της για την παράνομη κράτηση στην Τουρκία του Brunson και την απόκτηση των S-400 από την Ρωσία.

Η τροπολογία καλεί επίσης τον Υπουργό Άμυνας James Mattis να υποβάλει στο Κογκρέσο «σχέδιο για την απομάκρυνση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35» και να απαριθμήσει «τα μέτρα που απαιτούνται για την απαγόρευση της μεταφοράς οποιουδήποτε F- 35 αεροσκάφη που επί του παρόντος ανήκουν και λειτουργούν, στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. «

Οι τροπολογίες της Γερουσίας και της Βουλής πρέπει να ενωθούν σε ένα κοινό νομοθέτημα, πριν αυτό ψηφιστεί και σταλεί στον Πρόεδρο Τραμπ για υπογραφή.

Παρά κάποιες διαφορές μεταξύ των τροπολογιών της Γερουσίας και της Βουλής, φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διακομματική υποστήριξη για την παρεμπόδιση της μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία. Αυτή η σπάνια διακομματική συμφωνία για την Τουρκία δεν εκπλήσσει κανέναν.

Ο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας έδωσε στο Κογκρέσο άφθονους λόγους για να είναι επιφυλακτικό.

Εκτός από την απόκτηση του S-400 και την κράτηση του Brunson, η Τουρκία έχει επανειλημμένα επιδιώξει εξωτερικές πολιτικές που είναι ασυμβίβαστες με το ΝΑΤΟ. Έχει εισβάλει σε δύο από τους γείτονες της, διεξήγαγε πόλεμο εναντίον αγωνιστών της κουρδικής πολιτοφυλακής που συμμάχησαν με το ΝΑΤΟ, απείλησε να πλημμυρίσει τις χώρες του ΝΑΤΟ με μουσουλμάνους μετανάστες από το Ιράκ και τη Συρία, παρέκαμψε κυρώσεις εναντίον του Ιράν και μάλιστα υποστήριξε το αναδυόμενο ισλαμικό κράτος στη Συρία.

Παρά τη βαθιά προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπάρχουν εκείνοι στην Ουάσινγκτον που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πώληση και ο επικεφαλής τους είναι ο υπουργός Άμυνας Mattis. Ο Mattis πραγματοποιεί επαφές με την ηγεσία του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να τους πείσει να αφαιρέσουν την επίμαχη τροπολογία που προσπαθεί να εμποδίσει την πώληση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν πιο αμφίσημος στις δηλώσεις του. Έχει εγείρει ανησυχίες για την απόκτηση των S-400 από την Τουρκία και μπορεί να αναστείλει την πώληση των F-35, βάσει της νομοθεσίας που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο και ζητά κυρώσεις σε αγοραστές ορισμένων ρωσικών στρατιωτικών πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των S-400. Σε μια κατάθεση του τον Μάιο ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, ο Πομπέο αναγνώρισε ότι ορισμένες από τις ενέργειες της Τουρκίας προκαλούσαν ανησυχίες και εξέπληξε του πάντες όταν δήλωσε ότι θέλει η Τουρκία να «επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Η υπεράσπιση του Mattis προς την Τουρκία είναι δυσνόητη και ανησυχητική. Η απομάκρυνση της Τουρκίας από την σφαίρα του ΝΑΤΟ και η σύγκλιση της με τους στρατηγικούς εχθρούς των ΗΠΑ πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Η μεταφορά ευαίσθητης αμερικανικής τεχνολογίας στο καθεστώς του Ερντογάν υπό τις σημερινές συνθήκες θα αποτελούσε μεγάλο λάθος και θα έχει μεγάλο κόστος για τις ΗΠΑ. Ο Mattis θα ήταν σοφό να εμπιστευτεί την κρίση τυο Κογκρέσου για αυτό το θέμα.

Πηγή FrontpageMag