F 35: Οι Ιταλοί αποφάσισαν 50% μείωση αλλά συνέχιση του προγράμματος!

Η ιταλική βουλή ενέκρινε σήμερα  ψηφισμάτων του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», της «Νέας Κεντροδεξιάς», της «Φόρτσα Ιτάλια» και της κεντρώας «Επιλογής Πολιτών» για την συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς των καταδιωκτικών αεροσκαφών F-35, αλλά και για μείωση κατά 50% της συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης.

Τα ψηφίσματα δεν είναι δεσμευτικά και η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί, μέχρι τις αρχές του 2015, από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, στα πλαίσια της συνολικής αναθεώρησης των στρατιωτικών δαπανών.

Με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, το κόστος αγοράς των F-35, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αγγίζει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η ιταλική βουλή απέρριψε ψηφίσματα τα οποία είχαν καταθέσει το κίνημα «Πέντε Αστέρων» και το κόμμα «Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία» τα οποία ζητούσαν την ολική κατάργηση του προγράμματος και την χρήση των σχετικών πόρων για την καταπολέμηση της ανεργίας και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η ιταλική κεντροαριστερά στην οποία ανήκει και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προτείνει, από την μεριά της, «να περιορισθούν τα έξοδα για την αγορά των F-35, αλλά να αξιοποιηθούν οι επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει στο Πεδεμόντιο της βορειοδυτικής Ιταλίας, σε μονάδα που θα χρησιμεύει για την συναρμολόγηση των αεροσκαφών, όπως και για την συντήρησή τους».

«Κέρδισε η Φόρτσα Ιτάλια, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για να βοηθήσουμε, με τα χρήματα αυτά, τους νέους μας, τους εργαζόμενους και την δημόσια παιδεία», σχολίασε, τέλος, ο Αρτούρο Σκότο, εκπρόσωπος του κόμματος «Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία» στην βουλή της Ρώμης.

Διαβάστε ακόμη:

Ο <<Βυζαντινός Άδης>> βούτηξε τα μυστικά του F-35!


Τουρκία: To 2017 παραλαμβάνει το F-35

F 35: Νυχτερινές αποστολές – ΒΙΝΤΕΟ