F-35: Στη Βρετανία δύο μοίρες μέχρι το 2020

Στη Βρετανία πρόκειται να εγκατασταθούν οι δύο πρώτες επιχειρησιακές μοίρες μαχητικών F-35 της Αμερικανικής αεροπορίας (USAF), στην Ευρώπη. Οι δύο μοίρες θα εγκατασταθούν μόνιμα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, στη βάση Λέικενχιθ της RAF, στο Σάφολκ της κεντρικής Αγγλίας, το 2020.

Σύμφωνα με το υπάρχων χρονοδιάγραμμα θα εγκατασταθούν στη βάση και 1.200 Αμερικανοί υπόλογοι και βοηθητικό προσωπικό υποστήριξης των μαχητικών. Ωστόσο μέρος του προσωπικού αυτού θα προέρχεται από τη βάση του Μίντενχολ, που πρόκειται να κλείσει.

Τα F-35 παρουσιάζουν ακόμα προβλήματα ανάπτυξης, γεγονός απολύτως λογικό για ένα μαχητικό τόσο προηγμένης τεχνολογίας. Η Αμερικανική αεροπορία πρόκειται να αποκτήσει 2.443 F-35, συνολικά, σε τέσσερα υποδείγματα.

Άλλα 721 μαχητικά του τύπου πρόκειται να αγοραστούν από 10 χώρες συμμάχους των ΗΠΑ. H Βρετανία έθεσε αρχικά παραγγελία για 138 μαχητικά του τύπου για τη RAF και τη Ναυτική της αεροπορία. Τελικά η παραγγελία έχει περιοριστεί σε 48 F-35, τα οποία προβλέπεται να επιχειρούν από τα δύο νέα βρετανικά αεροπλανοφόρα της κλάσης Queen Elizabeth.

Για τον αριθμό των F-35 που θα εξοπλίσουν τη RAF οι Βρετανοί θα αποφασίσουν εντός του 2015

Πηγή: Sputnik

Απόδοση-επιμέλεια: On Alert