F-35: “Στρατηγικά αντίθετη με ευρωπαϊκά συμφέροντα η απόκτησή τους από το Βέλγιο” είπε ο Μακρόν

Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ο Γάλλος Πρόεδρος.

Eurofighter - milliyet

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Charles Michel, δήλωσε ότι η αγορά F-35 Lightning II μαχητικών πέμπτης γενιάς από τις ΗΠΑ ήταν μια πιο εμπορικά βιώσιμη επιλογή, καθώς το Παρίσι δεν είχε ακόμη αποφασίσει την τελική τιμή για τα αεροσκάφη Rafale F3R.

“Είναι μια απόφαση που ήταν το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που σέβομαι ιδιαίτερα και η οποία συνδέθηκε με πολιτικούς περιορισμούς συγκεκριμένους στο Βέλγιο, αλλά στρατηγικά αντίθετοι με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα”, δήλωσε ο Macron σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο της Σλοβακίας Andrej Kiska, προσθέτοντας ότι εξέφρασε τη λύπη του για την “επιλογή που έγινε”.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόταν στην απόφαση του Βελγίου να αγοράσει τα αεροσκάφη της Lockheed Martin για 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,5 δισεκατομμύρια δολάρια) προκειμένου να ενισχύσει τις αεροπορικές δυνάμεις του.

Τον Φεβρουάριο, ο κατασκευαστής της F-35, Lockheed Martin και η Βρετανική BAE Systems των Eurofighter Typhoon ήταν οι μόνοι υποψήφιοι σε προσφορά 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για 34 μαχητικά αεριωθούμενα αεροπλάνα για να αντικαταστήσουν τον στόλο των F-16 του Βελγίου.

Η Boeing και η σουηδική Saab είχαν προηγουμένως αποχωρήσει από τον ανταγωνισμό.

Ωστόσο, η Γαλλία προσέφερε στις Βρυξέλλες το δικό της μαχητικό Rafale F3R.

Πηγή: Sputnik 

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μακρόν - G7
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν στην G7: «Να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Ρωσία – Πάντα είχα εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Τραμπ»

«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε τέτοια σύγκλιση απόψεων στη G7. Και είναι η πρώτη φορά που καταλήγουμε σε τόσο σαφή συμπεράσματα», εκτίμησε ο Μακρόν.