F-35: Τι λέει το Αμερικανικό Πεντάγωνο για την παράδοση των δύο τουρκικών stealth μαχητικών

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως τα δυο μαχητικά αεροσκάφη F-35 θα παραδοθούν στην Τουρκία αύριο σε τελετή που θα διοργανωθεί στο Φορτ Γουόρθ, στο Τέξας.

Συγκεκριμενα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μάικ Αντριους, δήλωσε πως την Πέμπτη 21 Ιουνίου θα διοργανωθεί τελετή εγκαινίων για την Τουρκία στο Φορθ Γουόρθ, πως στην πρώτη φάση τα αεροσκάφη θα μεταφερθούν στην Βάση Λουκ της USAF στην Αριζόνα και πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι εκπαιδευτικές πτήσεις των Τούρκων πιλότων F-35 και η εκπαίδευση του προσωπικού συντήρησης. Ηδη αμερικανοι πιλοτοι εχουν πεταξει δοκιμαστικά F-35 που προορίζονται για την Τουρκία.

Ο Μάικ Άντριους δήλωσε επίσης πως το Πεντάγωνο δεν θα σχολιάσει την υιοθέτηση από τη Γερουσία της τροπολογίας που αν ψηφιστεί, απαγορεύει την πώληση των μαχητικών F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία. και ανέφερε:«Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ, είναι ένας από τους διεθνούς συμμετέχοντες του προγράμματος F-35 από 2002».

Γενικά εκτιμάται ότι η πολιτική ηγεσία του Αμερικανικού Υπoυργείου Άμυνας παιζει τον ρόλο του »καλού» στην υπόθεση των F-35 ως προς την Τουρκία – άλλες δυνάμεις είναι σκληρές και προωθούν κυρώσεις για την στάση της..

Για να τεθεί σε ισχύ το πάγωμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία, θα πρέπει η Γερουσία και η Βουλή να συμφωνήσουν σε μια κοινή εκδοχή τόσο της τροπολογίας, αλλά και του νομοσχεδίου για την Άμυνα των ΗΠΑ. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία υπερψηφίστηκε τόσο η εν λόγω τροπολογία, αλλά και το σχέδιο νόμου, καταδεικνύει την ύπαρξη μια διευρυμένης πλειοψηφίας που ενδεχομένως θα μπορούσε να ανατρέψει ακόμα και ένα πιθανό βέτο από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Ήδη ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει δηλώσει από χθες πως αυτή η απόφασηείναι ατυχής και αντίθετη με το πνεύμα στρατηγικής σύμπραξης. Επίσης ο Γιλντιρίμ ειπε πως η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές και πως το νομοσχέδιο δεν θα καταστήσει ευάλωτη την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά την ενεργεια της Γερουσίας των ΗΠΑ να απαγορεύσει την παράδοση μαχητικών F-35 στην Άγκυρα. 

Με πληροφορίες από CNN