Fattah-1: Το Ιράν εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ – Με βομβαρδισμό της Τεχεράνης απαντά το Τελ Αβίβ

REUTERS/Violeta Santos Moura

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως εκτόξευσαν υπερηχητικούς πυραύλους Fattah-1 εναντίον του Ισραήλ, την έκτη νύχτα της ένοπλης σύρραξης ανάμεσα στα δυο κράτη, ορκισμένους εχθρούς.

Ο ιρανικός στρατός διεξάγει «το ενδέκατο κύμα» ομοβροντιών πυραύλων στο πλαίσιο «της επιχείρησης Τίμια Υπόσχεση 3, χρησιμοποιώντας Fattah-1», βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που είχαν αποκαλυφθεί το 2023, ανέφεραν οι Φρουροί σε ανακοίνωσή τους που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, υποστηρίζοντας επίσης ότι η Τεχεράνη έχει εξασφαλίσει «πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου των κατεχόμενων εδαφών».

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως διεξάγει σειρά βομβαρδισμών σε τομέα της Τεχεράνης, της πρωτεύουσας του Ιράν, την έκτη νύχτα της ένοπλης σύρραξης.

Σύμφωνα με ιρανικό μέσο ενημέρωσης, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και θεάθηκαν φωτιές και καπνός που υψώνονταν σε συνοικία της πόλης.

Περίπου μια ώρα νωρίτερα, εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ προειδοποίησε μέσω X τους κατοίκους τομέα της ιρανικής πρωτεύουσας να απομακρυνθούν εσπευσμένα, προσθέτοντας πως θα διεξάγονταν επιχειρήσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έβαλαν στο στόχαστρο το πανεπιστήμιο «Ιμάμης Χουσέιν» της ανατολικής Τεχεράνης, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, αναφέρουν ιρανικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι.

Νωρίτερα, η ειδησεογραφική υπηρεσία NourNews μετέδωσε πως ακούστηκε έκρηξη στο ανατολικό τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ