FC/ASW: Πότε θα είναι έτοιμοι οι νέοι προηγμένοι γαλλο-βρετανικοί πύραυλοι;

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Βρετανία και η Γαλλία θα εκθέσουν και οι δύο έναν stealth υποηχητικό πύραυλο cruise και έναν υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο με μεγάλη ικανότητα ελιγμών, υπό το πρόγραμμα FC/ASW που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Βρετανία και η Γαλλία επιβεβαίωσαν πρόσφατα την έναρξη των εργασιών προετοιμασίας για το πρόγραμμα Future Cruise/Anti-Ship Weapon (FC/ASW), μετά την υπογραφή μιας κυβερνητικής συμφωνίας και των σχετικών συμβάσεων από τη γαλλική διεύθυνση γενικής οπλισμού (DGA) και του Βρετανικού Αμυντικού Εξοπλισμού & Υποστήριξης (DE&S).

Το έργο «Μελλοντικοί πύραυλοι cruise / αντιπλοϊκοί», που αρχικά προοριζόταν να παράγει έναν πύραυλο ικανό να χτυπήσει πλοία και στόχους προσγείωσης, φαίνεται τώρα να έχει μετατραπεί σε δύο ξεχωριστούς πυραύλους. Ο ένας είναι ένας υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος και ο άλλος είναι ένας υποηχητικός πύραυλος cruise.

Η MBDA θεωρεί πως ο νέος πύραυλος θα «αλλάξει» το παιχνίδι

Ο Eric Beranger, Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA δήλωσε ότι «το πρόγραμμα FC/ASW είναι ένα παράδειγμα της αξίας του ολοκληρωμένου μοντέλου «One MBDA». Συνδυάζοντας τεχνολογία, βιομηχανική ικανότητα και διασυνοριακή χρηματοδότηση, μπορούμε να προσφέρουμε μοναδικές και προηγμένες δυνατότητες κυριαρχίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας MBDA, οι προπαρασκευαστικές εργασίες θα επικεντρωθούν στη συντονισμένη ανάπτυξη ενός προγράμματος βαρέων αντιπλοϊκών όπλων επόμενης γενιάς και θα αξιολογήσουν δύο συμπληρωματικές ιδέες πυραύλων, που αναμένεται να εφαρμοστούν στο τέλος της δεκαετίας.

«Αυτές οι ιδέες πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας και θα παρέχουν μια ικανότητα που αλλάζει το παιχνίδι για να ξεπεραστούν οι χερσαίες και θαλάσσιες απειλές και τα συστήματα αεράμυνας, ειδικότερα σε ολοένα και πιο αμφιλεγόμενα περιβάλλοντα μάχης»

Τι απέγινε ο «ενδιάμεσος» πύραυλος;

Ο προσωρινός αντιπλοϊκός πύραυλος, που είχε αρχίσει να προετοιμάζεται, θα κάλυπτε το κενό μεταξύ της αποχώρησης του Harpoon και της «εισόδου» του FC/ASW που αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία μέχρι το 2030.

Ο ναύαρχος Tony Radakin είπε σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας: «το Harpoon βγαίνει εκτός λειτουργίας το 2023. Έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να αναπτύξουμε ένα σχετικά μέτριο πύραυλο μικρής εμβέλειας. Πότε θα μπορούσε να είναι έτοιμος ένας τέτοιος πύραυλος; Φαίνεται πως το νωρίτερο είναι το 2026 ή το 2027».

«Έχουμε σταματήσει αυτό που ονομάζουμε προσωρινό πρόγραμμα κατευθυνόμενων όπλων επιφάνειας-εδάφους. Θα υπάρξει ένα κενό, καθώς το Harpoon φτάνει στο τέλος της υπηρεσίας του, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμος ο νέος πύραυλος που θα τον αντικαταστήσει. Με τους διεθνείς εταίρους μας προσεγγίζουμε τεχνολογίες υπερηχητικών όπλων με μεγάλο βεληνεκές, άνω των 1.000 km», κατέληξε ο ναύαρχος.

Με πληροφορίες από: UK Defence Journal / Φωτογραφία Twitter