Φιλιππίνες: Ο στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον ανταρτών

O στρατός των Φιλιππίνων πραγματοποίησε σήμερα αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων μουσουλμάνων αυτονομιστών που συνεχίζουν επί μια εβδομάδα την επίθεσή τους σε μια μεγάλη πόλη του νότου της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Στοχευμένες επιθέσεις της πολεμικής αεροπορίας των Φιλιππίνων είναι σε εξέλιξη», ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης Ζαμποάνγκα, με πληθυσμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου κατοίκων κοντά στην οποία οι αντάρτες έφθασαν πριν από μια εβδομάδα για να κηρύξουν την «ανεξαρτησία» της περιοχής αυτής.

Σύμφωνα με τον στρατό, περί τους εκατό αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο παραμένουν στις θέσεις αυτές, έχοντας ανασυνταχθεί σε δύο γειτονικά χωριά της Ζαμποάνγκα.

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το τέλος πλησιάζει και ότι αυτοί προσπαθούν να διαφύγουν. Ορισμένοι προσποιούνται τους πολίτες. Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό οι αρχηγοί των χωριών να βοηθήσουν να καθοριστούν αυτοί που δεν ανήκουν στην κοινότητά τους», είχε δηλώσει ο Ραμόν Ζαγκάλα, εκπρόσωπος του στρατού, πριν από τις αεροπορικές επιδρομές.

Οι αντάρτες του MNLF, περί τους 200 στην αρχή, πραγματοποίησαν έφοδο στην Ζαμποάνγκα πριν από μια εβδομάδα, με αυτόματα όπλα και όλμους ενώ κρατούν δεκάδες ομήρους για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα.

Ο στρατός έχει αναπτύξει 3.000 στρατιώτες των επίλεκτων δυνάμεων και σκότωσε 51 αντάρτες. Έξι στρατιώτες, ένας αστυνομικός και τέσσερις πολίτες επίσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό.

Περί τους 70.000 κατοίκους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν σε πρόχειρα καταφύγια.

Το MNLF που τελεί υπό τη διοίκηση του Νουρ Μισουάρι, ενός πρώην καθηγητή πανεπιστημίου, εκτιμάται ότι έχει περιθωριοποιηθεί από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της κυβέρνησης και των αυτονομιστικών οργανώσεων, με στόχο τη δημιουργία μιας αυτόνομης– και όχι ανέξάρτητης– περιοχής στις νότιες Φιλιππίνες, μιας περιοχής με πληθυσμό στην πλειοψηφία του μουσουλμανικό εντός της μεγαλύτερης καθολικής χώρας της Ασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί οι ΗΠΑ δίνουν στρατιωτική βοήθεια στις Φιλιππίνες – ΒΙΝΤΕΟ