Φινλανδία: Διαρροή σε αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Εσθονία – Ύποπτη η Ρωσία για σαμποτάζ

Ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου και ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η φινλανδική κυβέρνηση.

«Είναι πιθανό η ζημιά τόσο στον αγωγό φυσικού αερίου όσο και στο καλώδιο επικοινωνίας να είναι αποτέλεσμα εξωτερικής δραστηριότητας», δήλωσε ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό πρόεδρο για το θέμα.

«Σήμερα μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει στις έρευνες», δήλωσε ο Νιινίστο. Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία είναι επίσημα πλέον μέλος του NATO, όπως και η Εσθονία.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector έκλεισε την Κυριακή λόγω ανησυχιών ότι υπήρχε διαρροή αερίου από μια τρύπα στον αγωγό μήκους 77 χιλιομέτρων. Η φινλανδική εταιρεία Gasgrid είπε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επισκευαστεί.

«Η πτώση της πίεσης στον αγωγό ήταν αρκετά γρήγορη, κάτι που θα έδειχνε ότι δεν πρόκειται για μια μικρή ζημιά. Όμως η αιτία παραμένει ασαφής», δήλωσε ένας Φινλανδός αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο αγωγός διασχίζει τον Φινλανδικό Κόλπο, έναν βραχίονα της Βαλτικής Θάλασσας που εκτείνεται ανατολικά στα ρωσικά ύδατα και καταλήγει στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης.

Το φινλανδικό μέσο Iltalehti (IL), επικαλούμενο επικαλείται πηγές ασφαλείας, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση και οι Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις υποπτεύονται ότι η Ρωσία έκανε σαμποτάζ στον αγωγό. Σύμφωνα με Φινλανδούς και Εσθονούς σεισμολόγους, δεν έχει εντοπιστεί σεισμική δραστηριότητα που να υποδεικνύει έκρηξη κοντά στον αγωγό.

Σύμφωνα με αναφορές που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα ρωσικό σκάφος έρευνας, το Sibiryakov, πραγματοποιούσε «υποθαλάσσιες δραστηριότητες» στον αγωγό Balticconnector όλο το καλοκαίρι.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία Reuters