Φινλανδία: Εντατικές εργασίες για την κατασκευή του νέου φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία [pics]

Ξεκίνησε η κατασκευή του φράχτη στην ανατολική Φινλανδία στα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά.

Η αρχική φάση του φράχτη κατασκευάζεται στην περιοχή Πέλκολα, κοντά στην πόλη Ιμάτρα, και θα έχει μήκος περίπου τρία χιλιόμετρα όταν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

«Η αρχική πιλοτική φάση μας προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τις βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση, την υλοποίηση, το επίπεδο κόστους και την πραγματική κατασκευή του φράχτη. Μέσω αυτού μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία στις επόμενες φάσεις αυτού του έργου», δήλωσε αξιωματούχος της φινλανδικής συνοριοφυλακής.

Το επόμενο στάδιο του έργου θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2023 και θα τοποθετηθούν επιπλέον 75 χιλιόμετρα περίφραξης στα ανατολικά σύνορα στην Φινλανδία.

Το φράγμα θα καλύψει συνολικά 200 χιλιόμετρα των συνόρων της Φινλανδίας μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, ή περίπου το 15 τοις εκατό.

Το έργο έχει λάβει αρχική χρηματοδότηση 145 εκατομμυρίων ευρώ, με το συνολικό προβλεπόμενο κόστος να εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τα 380 εκατομμύρια. Η περίφραξη των 200 χιλιομέτρων έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το 2026.

Η Ρωσία, από την μεριά της, έχει ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική της ισχύ στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της ως απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας στο NATO. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πέρυσι ότι η Ρωσία λαμβάνει «κατάλληλα αντίμετρα» και θα σχηματίσει 12 μονάδες και μεραρχίες στη δυτική στρατιωτική της περιφέρεια.

Με πληροφορίες από: yle.fi / Φωτογραφίες Reuters