Φινλανδία: Πρόεδρος και πρωθυπουργός ανακοίνωσαν την επιθυμία ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το SkyNews, ο Πρόεδρος Sauli Niinisto είπε ότι η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 810 μιλίων και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στον οργανισμό «χωρίς καθυστέρηση».

«Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για να ληφθεί αυτή η απόφαση θα ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών», είπε, σε κοινή δήλωση με την πρωθυπουργό της χώρας Σάνα Μαρίν.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 km (810 μίλια) και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, παρέμεινε στο παρελθόν εκτός του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό γείτονά της.

Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε τη σημαντική αλλαγή πολιτικής – αν και απομένουν μερικά βήματα πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Η κοινή ανακοίνωση του Προέδρου και της Πρωθυπουργού για την απόφαση να αιτηθεί η Φινλανδία την ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι αυτή:

Ερωτηθείς νωρίτερα εάν η Φινλανδία θα προκαλούσε τη Ρωσία με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Νιινίστο είπε ότι εκείνος που θα ευθύνεται δεν είναι άλλος από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η απάντησή μου θα ήταν ότι εσύ το προκάλεσες αυτό. Κοίταξε τον καθρέφτη», είπε.

Ήδη η πρωθυπουργός της Εσθονίας έσπευσε να χαιρετήσει την απόφαση της Φινλανδίας.

«Γράφεται Ιστορία από τους βόρειους γείτονές μας. Η σημερινή ανακοίνωση από @MarinSanna & @niinisto ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Μπορείτε να βασιστείτε στην πλήρη υποστήριξή μας. Υποστηρίζουμε μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία. Από την πλευρά μας θα κάνουμε γρήγορα τα απαραίτητα βήματα» έγραψε στο Twitter η Kaja Kallas.