Φινλανδία: Ξεκινά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία που είχαν σταματήσει το 2019

Η Φινλανδία χορήγησε άδεια εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας, αίροντας την αναστολή που είχε επιβληθεί από το Ελσίνκι από το φθινόπωρο του 2019 λόγω τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Η επανέναρξη αυτών των αδειών εξαγωγής εξοπλισμού ήταν ένας από τους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα στη Φινλανδία και τη Σουηδία για να δώσει το πράσινο φως για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν, δήλωσε τον περασμένο μήνα, ότι ούτε η Φινλανδία ούτε η Σουηδία εφαρμόζουν κάποιο γενικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Το Ελσίνκι όμως πάγωσε τις νέες άδειες εξαγωγής όπλων το 2019, αφού η Τουρκία ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.

«Η Φινλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγεί άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία κατά περίπτωση», είχε δηλώσει ο Καϊκόνεν, μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στην Άγκυρα.

Η Στοκχόλμη είχε προβεί σε παρόμοιο βήμα στα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Η Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP) της Σουηδίας άρχισε να δίνει άδειες εξαγωγής κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες ή προϊόντα έχουν πάρει «το πράσινο φως» για εξαγωγή.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters