Φινλανδός πρωθυπουργός στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ρωσία ετοιμάζεται για «μακρά σύγκρουση με τη Δύση» – Αναπτύσσει στρατό στα σύνορα ο Πούτιν

Η Φινλανδία έχει μακρά προϊστορία με τη Ρωσία, την γνωρίζει «από την καλή και από την ανάποδη». Δεν είναι καθόλου τυχαία ότι η χώρα αποφάσισε εσπευσμένα να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η  κίνηση αυτή εξαγρίωσε την Μόσχα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, που μπορεί στα λόγια να την χαρακτήρισαν «ανούσιο βήμα», ωστόσο ανακοίνωσαν – και σήμερα Τετάρτη 13.3.2024 – πως θα αναπτύξουν στρατεύματα και συστήματα καταστροφής στα σύνορα με τη Φινλανδία.

Η απόφαση του Κρεμλίνου, αλλά και η τακτική της με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδήγησαν το πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο να δηλώσει δηλώσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου πως η Ρωσία ετοιμάζεται για μια «μακρά σύγκρουση με τη Δύση».

Ο Όρπο είπε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία ετοιμάζεται προφανώς για μια μακρά σύγκρουση με τη Δύση και αντιπροσωπεύει μια μόνιμη και βασική στρατιωτική απειλή για την Ευρώπη… Αν εμείς, ως ενωμένη Ευρώπη, δεν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε επαρκώς σε αυτήν την πρόκληση, τα επόμενα χρόνια θα είναι γεμάτα με κίνδυνο και την επερχόμενη απειλή επίθεσης».

Ο Όρπο, η χώρα του οποίου έχει σύνορα άνω των 1000 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, κάλεσε την 27μελή Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και είπε πως η Ένωση πρέπει να φροντίσει την άμυνά της, τονίζοντας πως «η Ρωσία δεν είναι ανίκητη».

Επιπρόσθετα ο Φινλανδός πρωθυπουργός ανέφερε πως η ασφάλεια της ΕΕ δεν μπορεί να βασίζεται στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Κατηγόρησε δε τη Ρωσία πως έχει «μετατρέψει σε όπλο» εναντίον της Φινλανδίας τη μετανάστευση, γεγονός που χαρακτήρισε απαράδεκτο.

«Η Ρωσία ωθεί υπηκόους τρίτων χωρών προς τα ανατολικά σύνορά μας, αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ