Φιντάν: Το Σάββατο στην Άγκυρα ο Μπλίνκεν – «Κλειδώνουν» F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ανακοίνωσε πριν από λίγο, πως ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2024, την Τουρκία.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε επιβεβαίωση για το ταξίδι του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, παρά μόνο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, καθώς ο Άντονι Μπλίνκεν ετοιμάζεται για ακόμη μία περιοδεία στις χώρες – συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

Ο Χακάν Φιντάν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη Μπλίνκεν, ούτε ανέφερε αν θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον τελευταίο καιρό, η Τουρκία δέχεται «ασφυκτική πίεση» από τις ΗΠΑ για να σταματήσει την καθυστέρηση και να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO. Το ζήτημα αυτό έχει συνδεθεί πλέον άμεσα με την πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Άγκυρα. 

Όπως ανέφερε χθες και το OnAlert, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στην Ουάσιγκτον Λένας Αργύρη, οι ΗΠΑ «έπαιξαν το χαρτί» της πώλησης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, αν καθυστερήσει κι άλλο η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο.

«Αν καθυστερήσετε, θα δώσουμε τα F-35 στην Ελλάδα», είναι το μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα. Μένει να δούμε τι θα περιλαμβάνει η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα το Σάββατο και αν θα υπάρχουν εξελίξεις ή ανακοινώσεις για την πώληση των μαχητικών σε Ελλάδα και Τουρκία. 

Σύμφωνα με την Λένα Αργύρη, ο Άντονι Μπλίνκεν δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και την Έλλαδα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, «καθώς είναι ακόμα όλα ρευστά και τίποτα δεν έχει ‘κλειδώσει’».