Φως ξανά στη Γάζα

Άρχισε να λειτουργεί ξανά ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα μετά την απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει τον εφοδιασμό καυσίμων στην περιοχή, ανοίγοντας το μεθοριακό σταθμό Κερέμ Σαλόμ (Καράμ αμπού Σαλίμ).

Το  Ισραήλ άνοιξε σήμερα Κυριακή το μεθοριακό πέρασμα, το μοναδικό σημείο διαμετακόμισης εμπορευμάτων με την Λωρίδα της Γάζας, πέντε μέρες μετά το κλείσιμο του λόγω του θανάτου ενός Ισραηλινού κοντά στα σύνορα.Το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος αποφασίσθηκε μετά τον θάνατο ενός Ισραηλινού που σκοτώθηκε από πυρά καθώς εργαζόταν κοντά στη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας. Σε αντίποινα, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές στη Γάζα κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένα παιδί, ενώ τουλάχιστον έξι ακόμη Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ κ. Μοσέ Γιααλόν ανακοίνωσε τότε  ότι το συνοριακό πέρασμα θα παραμείνει κλειστό «μέχρι νεοτέρας διαταγής».

Ο ηλεκτρικός σταθμός της Λωρίδας της Γάζας είχε αρχίσει να επαναλειτουργεί στις 15 Δεκεμβρίου, έπειτα από διακοπή που διήρκεσε ενάμισι μήνα- και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ τον κλείνει.

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην  Λωρίδα της Γάζας είχε παύσει να λειτουργεί την Παρασκευή λόγω έλλειψης καυσίμων,αρχικά περιόρισε τις ώρες ηλεκτροδότησης. Ήδη η Λωρίδα της Γάζας είχε βυθιστεί στο σκοτάδι εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού-μια τουρκική  εφημερίδα,η  Yeni Şafak είχε σήμερα τίτλο «Έσβησε και το τελευταίο φως στη Γάζα».