France Info: Ερωτήματα για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία που θα εξαρτάται από τη Ρωσία

Μια άγνωστη πτυχή των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία είναι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού που θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 και θα περιπλέψει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών.

Στα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από αυτόν τον πυρηνικό σταθμό ρωσικής εκμετάλλευσης που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2018 στο Ακουγιού της Τουρκίας αναφέρεται ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός France Info.

Oπως σημειώνεται πρόκειται για ένα σταθμό που δημιουργήθηκε έπειτα από μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2010 μεταξύ της τουρκικής και της ρωσικής κυβέρνησης και ο οποίος ανήκει εξ ολοκλήρου σε ρωσικές εταιρείες. Ο πλειοψηφικός της μέτοχος δεν είναι άλλος από τον ρωσικό δημόσιο κολοσσό, Rosatom, επισημαίνεται.

Με το πυρηνικό εργοστάσιο, η Τουρκία πιθανότατα θα μπορέσει να μειώσει κάποιες από τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων, αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει δισεκατομμύρια στη Ρωσία, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2010, η ‘Αγκυρα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει από τη Μόσχα τουλάχιστον το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το εργοστάσιο για 15 χρόνια -σημειώνεται μεταξύ άλλων.

«Η Τουρκία θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 32 δισεκατομμύρια δολάρια για 15 χρόνια για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αυτό το εργοστάσιο. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα πρέπει να πληρώνει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στη Ρωσία μόνο για το εργοστάσιο στο Ακουγιού (Akkuyu), πέρα ​​από αυτά που της πληρώνει για φυσικό αέριο», αναφέρει Τούρκος αναλυτής.

Το έργο ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και προχωρά γρήγορα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το επόμενο έτος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters