«Φωτιά με φωτιά» απαντά ο Πούτιν στην άσκηση TRIDENT JUNCTURE του NATO – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Η Μόσχα πρόκειται να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πυραύλους στα διεθνή ύδατα εκτός Νορβηγίας, όπου το ΝΑΤΟ διεξάγει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη στρατιωτική του άσκηση , από το τέλος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, «Trident Juncture 2018».

Ο ρωσικός στρατός θα προχωρήσει σε ασκήσεις με πυραύλους και βλήματα από την 1η έως την 3η Νοεμβρίου. H άσκηση του NATO ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, με πάνω από 50.000 άτομα, περίπου 10.000 οχήματα, 250 αεροσκάφη και 65 πλοία που συμμετέχουν.

Η ναυτική περιοχή που έχει επιλέξει η Μόσχα για τις δοκιμές πυραύλων επικαλύπτει τη ζώνη όπου το NATO εκτελεί θαλάσσιες και αεροπορικές επιχειρήσεις. Οι Ρώσοι » θα δραστηριοποιηθούν στα διεθνή ύδατα και μας έχουν κοινοποιήσει με τον συνήθη τρόπο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

«Ενημερωθήκαμε την περασμένη εβδομάδα για την προγραμματισμένη δοκιμή ρωσικών πυραύλων» , είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη., ενώ προσέθεσε στη συνέχεια ότι «η Ρωσία έχει σημαντικές ναυτικές δυνάμεις σε αυτόν τον τομέα, που ασκούν τακτικά τις ικανότητές τους στις ακτές της Νορβηγίας».

Η συμμαχία, ωστόσο, θα «παρακολουθήσει στενά τις ασκήσεις» και αναμένει από τους Ρώσους να «συμπεριφερθούν με επαγγελματικό τρόπο»,είπε στο τέλος ο Stoltenberg.

Ο Jedrzej Tomczak, αναπληρωτής πολιτικός σύμβουλος της πολωνικής μόνιμης αντιπροσωπείας στη συμμαχία, χαρακτήρισε τις ασκήσεις πυραύλων «σκόπιμη κλιμάκωση» , συγχαίροντας συγχρόνως την αμυντική φύση της άσκησης του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία έχει πράγματι το δικαίωμα να το πράξει. Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος. Αυτό δείχνει σαφώς τη στάση και τις προθέσεις της «, δήλωσε ο Tomczak στο Twitter. 

Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι στρατιωτικές προσπάθειες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι επιθετικές και επιζήμιες για την ασφάλεια στην περιοχή.

«Παρά τις αδέξιες προσπάθειες των αντιπροσώπων της συμμαχίας να χαρακτηρίσουν μια τέτοια στρατιωτική δραστηριότητα ως αμυντική, αυτή η επίδειξη στρατιωτικής δύναμης είναι σαφώς αντιρωσική», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών , σχολιάζοντας την έναρξη του Trident Juncture.

«Επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια όλων των γειτονικών χωρών και οδηγεί μόνο στην επιδείνωση της στρατιωτικής αλλά και πολιτικής κατάστασης».

Δείτε βίντεο της άσκησης TRIDENT JUNCTURE 2018 :

Πηγή: RT