Φωτιά «μυστήριο» σκοτώνει τρεις Ιρανούς επιστήμονες στην επέτειο της Επανάστασης

Τρεις Ιρανοί επιστήμονες αεροδιαστημικής βρήκαν τραγικό θάνατο όταν χθες μυστηριωδώς ξέσπασε μια πυρκαγιά σε ένα Ιρανικό Κέντρο Διαστημικού Ερευνών που συνδέεται με το υπουργείο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός τηλεπικοινωνιών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάτ Αζάρι Τζαχρόμι.

Ο Τζαχρόμι είπε ότι η φωτιά στο Κέντρο Διαστημικών Ερευνών ξέσπασε, ενώ σε άλλα σημεία του Κέντρου άλλοι γιόρταζαν την 40η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν. Ωστόσο, ο Υπουργός δεν έδωσε διερευνήσεις για τα αίτια της φωτιάς και τα ονόματα εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό.

Ο Τζαχρόμι ανακοίνωσε το γεγονός κατά την διάρκεια της εκτόξευσης των νέων ιρανικών δορυφόρων.

Πληροφορίες από την Τεχεράνη αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε την ώρα που ο Τζαχρόμι εκφωνούσε την ομιλία του.

Την ίδια περίπου ώρα, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποιούσε την Τεχεράνη: «Γνωρίζουμε τι κάνετε και πού το κάνετε. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση εναντίον του Ιράν με όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και το μέλλον του Ισραήλ».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού Αρχηγού Παθητικής Άμυνας, την ίδια ώρα ξέσπασε και δεύτερη πυρκαγιά ταυτόχρονα στο υπόγειο του ιρανικού ερευνητικού κέντρου ενέργειας, η οποία όμως τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά των Ιρανικών αεροδιαστημικών και πυρηνικών Ερευνητικών Κέντρων προκάλεσαν προβλήματα στα φιλόδοξα προγράμματα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τους New York Times , το 2011 μια κοινή επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στον κυβερνοχώρο καθυστέρησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όταν το κακόβουλο λογισμικό Stuxnet διατάραξε τα σχέδια εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Το κακόβουλο λογισμικό δοκιμάστηκε αρχικά για δύο χρόνια στο πυρηνικό εργοστάσιο Dimona του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, τον Σεπτέμβριο του 2016, το Associated Press ανέφερε ότι μια σειρά πυρκαγιών στα πετροχημικά εργοστάσια του Ιράν συνδέονταν ενδεχομένως με σαμποτάζ στα συστήματα λογισμικού τους.

Σε άλλο συμβάν, μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Bidgeneh, κοντά στην Τεχεράνη, σκότωσε τον «πατέρα» του προγράμματος πυραύλων του Ιράν, τον Hassan Tehrani Moqaddam καθώς και 16 άλλους αξιωματικούς των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Στις 15 Ιανουαρίου, Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένας πύραυλος που μετέφερε τον δορυφόρο Payam σε τροχιά αντιμετώπισε προβλήματα κατά την εκτόξευσή του με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να τεθεί σε τροχιά ο δορυφόρος.

Η προσπάθεια εκτόξευσης του πυραύλου που έφερε το Payam καταδικάστηκε από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πράξη που παραβιάζει το ψήφισμα 2231 του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι Ιρανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι η Τεχεράνη θα συνέχιζε το πρόγραμμα πυραύλων της.

Η πυρκαγιά στο Ιρανικό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας συνέπεσε με την είδηση ​​της επιτυχούς δοκιμής του νέου κατευθυνόμενου πυραύλου του Ιράν το Σάββατο, ο οποίος έχει βεληνεκές πάνω από 1.350 χιλιόμετρα, ημέρα εορτασμού της επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.

Πηγή RadioFarda