G7: Επί τάπητος στη Σύνοδο η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας προβληματίζει αλλά και ενεργοποιεί δυτικούς θεσμούς και κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα την «Ομάδα των 7» (G7) και την Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των μελών της που πραγματοποιείται στο Κάπρι της Ιταλίας.

Μετά το μπλόκο των Ρεπουμπλικάνων στην βοήθεια προς την Ουκρανία, η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας έμεινε χωρίς αντιαεροπορικά συστήματα ή πυρομαχικά για όσα διαθέτει, με αποτέλεσμα η Ρωσία να βάλει σχεδόν ανενόχλητη όποτε και όπου θέλει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη Τσερνίχιβ, την πλατεία της οποίας βομβάρδισε με τρεις πυραύλους – πιθανότατα Iskander – η Ρωσία προκαλώντας τον θάνατο 18 άμαχων κατοίκων της και τον τραυματισμό πολλών άλλων, σε μια επίθεση που πιθανότατα θα είχε αποτραπεί εάν η Ουκρανία διέθετε τα στοιχειώδη.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν τη συνάντησή του με του Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, στο περιθώριο της Συνόδου του G7, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε σήμερα ότι είναι επείγον η Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το πακέτο του προϋπολογισμού για την βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Αυτήν την στιγμή είναι επείγον όλοι οι φίλοι και υποστηρικτές της Ουκρανίας να καταβάλουν το μέγιστον των προσπαθειών για να συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ό,τι έχει ανάγκη ώστε να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό σημαίνει την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού», εξήγησε ο Άντονι Μπλίνκεν επιμένοντας στη σημασία που έχει η προσφορά βοήθειας – ιδίως στην αντιαεροπορική άμυνα – προς την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και η ώθηση που θα δοθεί στην αμερικανική αμυντική βοήθεια και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το βράδυ της Τετάρτης, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, η Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει επί του πακέτου το 61 δισεκατομμυρίων της (κυρίως στρατιωτικής) βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει την χρηματοδότηση που είναι κρίσιμης σημασίας για την Ουκρανία «ώστε να αντιμετωπίσει τη σφαγή που προκαλούν οι ρωσικοί πύραυλοι».

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», κατέληξε.

Στη Σύνοδο των G7 μετέχουν οι ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ιταλία, μέρος παίρνει και εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ έχει προσκληθεί στην συνεδρίαση στο Μπάρι και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, καθώς το ένα και μοναδικό του θέμα στην σύνοδο της G7 είναι σήμερα η αντιαεροπορική άμυνα.