Η Γαλλία αποφάσισε συνέχιση των βομβαρδισμών κατά του ισλαμικού κράτους

H γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα σχεδόν ομόφωνα τη συνέχιση των βομβαρδισμών από την πολεμική αεροπορία της χώρας στο Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, λίγες ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών στην καρδιά του Παρισιού.

Συνολικά 488 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση, 1 τάχθηκε κατά και 13 απείχαν· οι τελευταίοι ανήκαν κυρίως στο Αριστερό Μέτωπο (ριζοσπαστική αριστερά).
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε καλέσει τους βουλευτές να δώσουν το πράσινο φως για την παράταση των γαλλικών επιχειρήσεων καθώς «η αποστολή μας δεν έχει ολοκληρωθεί», αλλά και επειδή «πρόκειται για έναν πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας που έχουμε ενώπιόν μας».

Η πολιτική συναίνεση όσον αφορά τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους έχει ενισχυθεί και από το γεγονός ότι ένας από τους δράστες του μακελειού στα γραφεία της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, ο Σερίφ Κουασί, είχε συμμετάσχει σε ένα δίκτυο που στρατολογούσε μαχητές για το Ιράκ, ενώ ο δράστης της ομηρίας στο εβραϊκό κατάστημα, Αμεντί Κουλιμπαλί, δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ζητώντας ταυτόχρονα τον τερματισμό των πληγμάτων από τη Γαλλία στο Ιράκ.

«Προστίθεται πλέον ένα εσωτερικό πεδίο» στα «τρία πεδία» του εξωτερικού όπου η Γαλλία διεξάγει επιχειρήσεις, το Ιράκ, το Σαχέλ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, επισήμανε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Το να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία στο έδαφός μας απαιτεί το να την καταπολεμήσουμε επίσης εκεί όπου αναπτύσσεται» υποστήριξε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Μπρούνο Λε Ρου, στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

«Η Γαλλία δεν έχει την επιλογή της ουδετερότητας, ούτε εκείνη μιας επαίσχυντης απόσυρσης με την απατηλή ελπίδα ότι θα προστατευτούμε» κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε ο Πιερ Λελούς, βουλευτής του συντηρητικού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

Εκ μέρους του Αριστερού Μετώπου, ο Ζαν-Ζακ Καντελιέ δικαιολόγησε την απόφαση αποχής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του «καθώς η εκστρατεία αυτή δεν διεξάγεται με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά του ΝΑΤΟ, ενώ αμφιβάλλουμε για την αποτελεσματικότητα των νέων αεροπορικών επιδρομών».

Η έγκριση από την εθνοσυνέλευση είναι απαραίτητη για κάθε στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας διάρκειας μεγαλύτερης των 4 μηνών. Τα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ ξεκίνησαν την 19η Σεπτεμβρίου.