Γαλλία : Αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες με εντολή Μακρόν

Η Γαλλία σκοπεύει να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για την άμυνα κατά 20% από € 1,7 δις σε € 35,9 δις, μια αύξηση της τάξης του 5% από το τρέχον έτος, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή η αύξηση δαπανών απέκλεισε τις συντάξεις και θα αντιπροσωπεύει το 1,82% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, μέρος της γαλλικής προσπάθειας να επιτύχει στόχο 2% του ΑΕΠ έως το 2025. Το 2019 θα είναι το πρώτο έτος του νόμου για τον προϋπολογισμό 2019 – 2025.

«Αυτή είναι μια σημαντική οικονομική προσπάθεια που επιθυμεί ο Πρόεδρος, που εγκρίθηκε κατά το πρώτο έτος του στρατιωτικού νόμου για τον προϋπολογισμό», ανέφερε το Υπουργείο.

Οι αυξημένες δαπάνες αναμένονταν, καθώς η κυβέρνηση ενέκρινε τυπικά τον πολυετή νόμο για τον προϋπολογισμό , ο οποίος επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες.

Από τον συνολικό αυτό προϋπολογισμό, 850 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για εξωτερική ανάπτυξη, με ποσό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το 2018. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να ανέλθει σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.

Προηγουμένως, το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων μοιράστηκε μερικά από αυτά τα κόστη με άλλα υπουργεία, αλλά πρέπει τώρα να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό από μόνο του.

Μεταξύ των όπλων που θα παραγγελθούν το επόμενο έτος είναι ένα υποβρύχιο επίθεσης με πυρηνική ενέργεια κατηγορίας Barracuda, τρία βοηθητικά δεξαμενόπλοια στόλου και δύο αεροσκάφη εξοπλισμένα για τη συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών. Τα δεξαμενόπλοια θα αγοραστούν σε συνεργασία με την Ιταλία.

Οι άλλες παραγγελίες περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις για 10 μαχητικά Mirage 2000D, 125 εκτοξευτήρες για το αντιαρματικό βλήμα MAM καθώς επίσης 60 βλήματα μεγάλης εμβέλειας αέρους – αέρους τύπου Meteor. και έξι περιπολικά σκάφη.

Περίπου 758 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για μελέτες έρευνας και ανάπτυξης, ένα βήμα προς τη δέσμευση για ετήσια δαπάνη ύψους 1 δις ευρώ.

Περίπου 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη των υπηρεσιών, κυρίως για συντήρηση αεροσκαφών, ενώ έξι Reaper αναμένεται να παραδοθούν του χρόνου. 

Πηγή: Defence News