Τρόμος στη Γαλλία: Τουλάχιστον δύο πολίτες αποκεφαλίστηκαν σε εκκλησία – Τρεις οι νεκροί

Μια γυναίκα εκφράζονται φόβοι ότι αποκεφαλίστηκε κατά την επίθεση με μαχαίρι που εκδηλώθηκε περίπου στις εννέα το πρωί σήμερα τοπική ώρα στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Νίκαια, επιβεβαίωσε η αστυνομία της πόλης.

Ο δράστης, ο οποίος σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης επαναλάμβανε τη φράση «Αλάχου Άκμπαρ» ( «Ο θεός είναι Ύψιστος»), συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Η επίθεση εκδηλώθηκε κοντά ή μέσα στην εκκλησία της Νοτρ Νταμ και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών άλλων, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Κριστιάν Εστροζί.

Η ακροδεξιά πολιτικός Μαρίν Λεπέν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο γαλλικό κοινοβούλιο στο Παρίσι, επίσης ανέφερε «αποκεφαλισμό» στη διάρκεια της επίθεσης.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε στο Twitter «τρομοκρατική» την επίθεση.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιό ήταν το κίνητρο του δράστη ή αν η επίθεση συνδέεται με τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα.

Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία ακόμη δεν έχει συνέλθει από τον αποκεφαλισμό από Τσετσενικής καταγωγής 18χρονο του εκπαιδευτικού Σαμουέλ Πατί, επειδή κατά την διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης έδειξε στους μαθητές σκίτσα του Μωάμεθ, που θεωρήθηκαν υβριστικά.

Η αποτρόπαιη πράξη οδήγησε σε έναν πύρινο λόγο του Εμανουέλ Μακρόν κατά τον επικήδειο του αδικοχαμένου εκπαιδευτικού.

Ο Γάλλος πρόεδρος, αφού απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής μετά θάνατον στον Πατί, κατήγγειλε “την ολέθρια συνωμοσία” και “το μίσος προς τον άλλο”, θύμα του οποίου ήταν ο καθηγητής Ιστορίας- Γεωγραφίας, που φονεύθηκε σε ηλικία 47 ετών “διότι ενσάρκωνε τη Δημοκρατία”.

“(Ο Σαμιέλ Πατί δολοφονήθηκε) διότι οι ισλαμιστές θέλουν να μας κλέψουν το μέλλον μας και γνωρίζουν ότι με τους ήσυχους ήρωες όπως αυτόν, δεν θα το πάρουν ποτέ”, υπογράμμισε ο Μακρόν.

Οι αναφορές αυτές του Μακρόν για την ελευθερία έκφρασης στη Γαλλία προκάλεσαν την οργή του Ερντογάν, που έφτασε στο σημείο να εκστομίσει πως ο Γάλλος Πρόεδρος «χρειάζεται ψυχοθεραπεία», ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.