Γαλλία: «Κίτρινα γιλέκα» και Μακρόν σε αναζήτηση λύσης

Ακόμη και διαδηλωτές με «κίτρινα γιλέκα» απέδωσαν τα έκτροπα σε προβοκάτσια, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για 1500 άτομα που θέλουν το χάος.

Με πληγωμένη όψη ξύπνησε σήμερα το Παρίσι, από τις πράξεις πρωτοφανούς βίας στις οποίες κατέληξε η “δράση Νο ΙΙΙ” από τα “κίτρινα γιλέκα”, που για τρίτη φορά κατέβηκαν να διαμαρτυρηθούν στην καρδιά του γαλλικής πρωτεύουσας.Για ακόμα μια φορά, τα Ηλύσια Πεδία μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Αρχικά το επίκεντρο ήταν η Αψίδα του Θριάμβου, γρήγορα όμως, το απόγευμα, οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα στις λεωφόρους γύρω από την πλατεία.

Οι διαδηλωτές είχαν έναν “σύμμαχο”: την διάταξη της πλατείας Etoile (που σημαίνει “αστέρι”), γιατί σε αυτήν καταλήγουν ακτινωτά 12 παρισινές λεωφόροι, που προσέφεραν χθες ένα εξαιρετικό πεδίο δράσης στα “κίτρινα γιλέκα” για κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ, που με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν από την Αψίδα. Με ιδιαίτερη κινητικότητα, όταν υποχρεώνονταν να υποχωρήσουν σε μία Λεωφόρο, περίμεναν να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα και τα καπνογόνα και επέστρεφαν στην Αψίδα από τις παράπλευρες λεωφόρους.“Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν” είναι το μήνυμα για τον πρόεδρο Μακρόν που με μαύρο μελάνι έγραψαν πάνω στον δεξιό πυλώνα της Αψίδας.

Διαβάστε  περισσότερα στο Newsit.gr