Γαλλία: Με την Βρετανία και όχι με την ΕΕ επιλέγει να συνεργαστεί στρατιωτικά

 Απόρρητα e-mails του προέδρου Μακρόν αποκαλύπτουν ότι η γαλλική πλευρά θεωρεί την στρατιωτική συνεργασία με την Βρετανία πιο συμφέρουσα και πιο ασφαλή απ’ ότι με την ΕΕ και την Γερμανία.

Διαρροή απόρρητων e-mails του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τους συνεργάτες του δείχνουν ότι η γαλλική πλευρά θεωρεί πως η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο με την Βρετανία συμφέρει την Γαλλία και είναι πιο ασφαλής παρά η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση και ιδίως την Γερμανία!

Στα e-mails αυτά, που έγιναν γνωστά από την WikiLeaks, ο Ευρωπαϊκός Στρατός μοιάζει να μην «πείθει» τους Γάλλους ενώ ο σύμβουλος του Μακρόν, Francois Heisbourg, γράφει: «Οι Γερμανοί έχουν εξελιχθεί πολύ στην άμυνα αλλά πληρώνουν με τα δικά τους λεφτά. Δεν πρόκειται να εμπιστευτούν το κλειδί του χρηματοκιβωτίου ούτε μέσω της ΕΕ σε μας».

Αντίθετα, οι «άνθρωποι του προέδρου» συμφωνούν μεταξύ τους ότι η Βρετανία αποτελεί «την σημαντικότερη και πλέον ενεργή χώρα στα θέματα άμυνας» και ότι «οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας όχι μόνο πρέπει να διατηρηθούν αλλά να γίνουν και ισχυρότερες».

Τα e-mails αυτά προφανώς «ξεσκεπάζουν» τις προθέσεις του Γάλλου προέδρου ως προς την ισχυροποίηση των στρατιωτικών δεσμών με την Βρετανία, δεσμών που έρχονται σε αντίθεση με τις επιθυμίες του Βερολίνου. Η Γερμανία, η οποία πιέζει για την δημιουργία ευρωπαϊκού Στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυσικά δεν επιθυμεί την σύσφιξη των γαλλο-βρετανικών στρατιωτικών σχέσεων.

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο ίσως πίστευε ότι με το Brexit τα πράγματα όδευαν προς την απομόνωση της Βρετανίας. Όπως φαίνεται όμως, πάντα … ξεπροβάλλουν κάποια απόρρητα e-mails που δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα.