Γαλλία – Περού: Η ασφάλεια, η άμυνα, και τα ελικόπτερα στο επίκεντρο των επαφών

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας , Ζαν Ιβ Λε Ντριάν θα συναντηθεί σήμερα (Δευτέρα) με τον πρόεδρο του Περού Ολάντα Ουμάλα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη λατινοαμερικάνικη χώρα όπου αναμένεται να υπογραφεί αρκετές συμφωνίες στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Περού.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η επίσημη 24ωρη επίσκεψη «έχει ως στόχο την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας». Ο Γάλλος υπουργός θα παραβρεθεί και στην τελετή παράδοσης του πρώτου από τα τέσσερα ελικόπτερα Eurocopter EC 145 .Η περουβιανή κυβέρνηση έχει παραγγείλει τα ελικόπτερα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων περιπολίας της εθνικής αστυνομίας. Η γαλλική αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συνάντηση με τον επικεφαλής της κοινής διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων Περού και άλλους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές.

Τον περασμένο μήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος Ουμάλα συνομίλησαν σχετικά με την ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς επίσης και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας , «η οποία αποτελεί προτεραιότητα της διμερούς συνεργασίας », σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία. Ο πρόεδρος Ουμάλα είχε κάνει επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία το Νοέμβριο του 2012 ενώ πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράντ Φαμπιούς διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Ολάντ θα επισκεφτεί σύντομα το Περού.