Γαλλία: Ράκα και Μουσούλη «να πέσουν μέσα στο 2016»

 Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κάλεσε τη Δευτέρα να ενταθεί η πίεση στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η οποία, όπως έκρινε, χάνει την ορμή της, ενώ εκτίμησε ότι ο σημαντικότερος στόχος το 2016 είναι η ανακατάληψη των δύο σημαντικότερων προπυργίων της οργάνωσης, της Μοσούλης (Ιράκ) και της Ράκας (Συρία), κάτι το οποίο θα σημάνει την «αρχή του τέλους» για τους τζιχαντιστές.

«Η κατάσταση στην περιοχή ανατράπηκε από τα τέλη της περασμένης χρονιάς ως την αρχή αυτής της χρονιάς», καθώς «στη Συρία αλλά και εδώ, στο Ιράκ, το Ντάες χάνει πλέον έδαφος», σημείωσε με ικανοποίηση ο Λε Ντριάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στη Βαγδάτη, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

«Το 2016», συνέχισε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, «πρέπει να γίνει η χρονιά που θα καταγραφεί ένα μείζον σημείο καμπής στον αγώνα εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, η χρονιά της απελευθέρωσης των σημαντικότερων πληθυσμιακών κέντρων που ελέγχει ακόμη». «Η Ράκα και η Μοσούλη πρέπει να πέσουν το 2016», υπογράμμισε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η χώρα του οποίου είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον που πολεμά εναντίον των τζιχαντιστών.

«Επειδή βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, το Ντάες είναι πιο επικίνδυνο από ποτέ», σημείωσε ωστόσο ο Λε Ντριάν, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

«Τώρα που ανακτήσαμε το πλεονέκτημα, πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτή τη δυναμική μαζί με τους εταίρους μας», επέμεινε ο Λε Ντριάν απευθυνόμενος σε Ιρακινούς και Γάλλους στρατιωτικούς που ήταν παρόντες, αλλά εμμέσως και στους Κούρδους που μάχονται εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ.