Γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις στη Συρία κατα του ΙΚ

Η Γαλλία έχει αναπτύξει τις ειδικές δυνάμεις της στη βόρεια Συρία, σε ρόλο συμβουλευτικό, για να βοηθήσουν τους αντάρτες στην μάχη τους ενάντια στο ισλαμικό κράτος, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας στο γαλλικό πρακτορείο AFP.
«Η επίθεση στην Ιεράπολη – Μανμπιτζ (Manbij) της Συρίας σαφώς υποστηρίζεται από έναν ορισμένο αριθμό κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας. Είναι η συνήθης συμβουλευτική υποστήριξη” δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Μέχρι τώρα, η Γαλλία παραδέχθηκε την παρουσία περίπου 150 ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, όλοι τους στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η Μανμπιτζ της Συρίας είναι μια βασική στρατηγική πόλη που βρίσκεται υπο τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Η αναφορά στα ΜΜΕ για την παρουσία της Γαλλίας στη Συρία δεν γίνεται για πρώτη φορά: την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian δήλωσε στο κανάλι Public Senat TV ότι το Παρίσι “παρέχει στήριξη με όπλα, εναέρια παρουσία και με συμβουλευτικό ρόλο.”

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη Δυτική χώρα στη Συρία: Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, πλάνα προέκυψαν από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις να αγωνίζονται μαζί κούρδους κοντά στην πόλη Raqqa, ένα μήνα αφού ο Ομπάμα δήλωσε οτι περίπου 250 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην περιοχή.