Γαλλο-ρωσικό θρίλερ με την παράδοση του Mistral!

Η Ρωσία θα ζητήσει αποζημίωση από τη Γαλλία, αν το πρώτο από τα δύο πλοία τύπου Mistral δεν παραδοθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, δήλωσε ανώνυμος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο RIA Novosti.

«Προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια. Περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα και τότε θα αποκαλύψουμε τις σοβαρές αξιώσεις,που έχουμε ” είπε η πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Την Πέμπτη, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian, δήλωσε ότι το Παρίσι δεν έχει ακόμη καθορίσει ημερομηνία για την παράδοση του πρώτου από τα δύο Mistral στη Ρωσία η οποία πάντως είχε προγραμματιστεί για τις 14 Νοέμβρη.

Τον Οκτώβριο, Ρώσοι αξιωματούχοι έλαβαν πρόσκληση για την τελετή παράδοσης του πλοίου Mistral. Το περιοδικό Le Nouvel Observateur έγραψε την Τετάρτη ότι οι προσκλήσεις είχαν αποσταλεί από την DCNS, τον γαλλικό βιομηχανικό όμιλο που ειδικεύεται στην ναυτική άμυνα και την ενέργεια. Δήλωσαν αργότερα όμως ότι οι προσκλήσεις εκδόθηκαν κατά λάθος!

Η Ρωσία και η Γαλλία υπέγραψαν συμβόλαιο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ναυπήγηση δύο ελικοπτεροφόρων Mistral τον Ιούνιο του 2011. Η σύμβαση προέβλεπε ότι η Ρωσία έπρεπε να παραλάβει το πρώτο από τα δύο πολεμικά πλοία, στο Βλαδιβοστόκ, τον Οκτώβριο του 2014.
Ωστόσο, η παράδοση του πλοίου αναβλήθηκε λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη Γαλλία για να ακυρώσει τη σύμβαση.