OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, με την «εύθραυστη» εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς να τηρείται

11/10/2025 - 14:59
γάζα - Βρετανία

REUTERS/Ebrahim Hajjaj

Share on FacebookShare on Twitter

Χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι κατευθύνονται σήμερα βόρεια, για δεύτερη ημέρα, κατακλύζοντας τον οδικό άξονα κατά μήκος των ακτών στη Γάζα, καθώς επιχειρούν να επιστρέψουν στα εγκαταλειμμένα σπίτια τους, περπατώντας, με αυτοκίνητα ή κάρα, με την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς να δείχνει πως τηρείται.

Ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν, βάσει της πρώτης φάσης μιας συμφωνίας, που επιτεύχθηκε αυτήν την εβδομάδα, υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει μετατρέψει σε συντρίμμια μεγάλο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα: ευχαριστούμε τον Θεό», δήλωσε η Ναμπίλα Μπασάλ, που ταξίδευε πεζή μαζί με την κόρη της, η οποία είχε τραυματιστεί στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Είμαστε πολύ, πολύ χαρούμενοι που ο πόλεμος σταμάτησε και τα βάσανά μας τελείωσαν».

REUTERS/Ramadan Abed

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των ομήρων

Μόλις οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την αναδιάταξή τους χθες, παραμένοντας εκτός των μεγάλων αστικών περιοχών, έχοντας, όμως, ακόμη τον έλεγχο σχεδόν του 50% του θύλακα, το ρολόι άρχισε να μετράει αντίστροφα προκειμένου η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους της εντός 72 ωρών.

כוחות פיקוד הדרום במהלך הערכות מבצעית מחודשת ברצועת עזה pic.twitter.com/Bc5VjbbDNm

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 10, 2025

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, περιμένουμε τον γιο μας και όλους τους 48 ομήρους», δήλωσε ο Χαγκάι Άνγκρεστ, ο γιος του οποίου είναι μεταξύ των 20 Ισραηλινών ομήρων που πιστεύεται πως είναι ζωντανοί. «Περιμένουμε να μας τηλεφωνήσουν».

REUTERS/Mahmoud Issa

Είκοσι έξι όμηροι έχουν δηλωθεί νεκροί και η τύχη άλλων δύο παραμένει άγνωστη.

Βάσει της συμφωνίας, μετά την παράδοση των ομήρων, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 250 Παλαιστίνιους που εκτίουν πολυετείς ποινές κάθειρξης στις φυλακές του και 1.700 κρατουμένους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Γάζα
REUTERS/Ramadan Abed

Εκατοντάδες φορτηγά την ημέρα αναμένεται να φθάνουν στη Γάζα μεταφέροντας τρόφιμα και ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας.

Al Jazeera’s Hani Mahmoud and Ibrahim al Khalili followed Palestinians as they made their way back to northern Gaza after a ceasefire deal was announced. pic.twitter.com/o7cHNp2GEA

— Al Jazeera English (@AJEnglish) October 11, 2025

Ο Τραμπ αναμένεται να ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει σχετικά με το αν η εκεχειρία και η συμφωνία ανταλλαγής ομήρων-κρατουμένων, το μεγαλύτερο βήμα προς τον τερματισμό του διετούς πολέμου, θα οδηγήσουν σε μια διαρκή ειρήνη, όπως προβλέπει το σχέδιο 20 σημείων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη λήξη των εχθροπραξιών.

Πολλά θα μπορούσαν να πάνε λάθος. Περαιτέρω βήματα στο σχέδιο των 20 σημείων του Τραμπ πρέπει να συμφωνηθούν. Αυτά περιλαμβάνουν θέματα όπως τον τρόπο με τον οποίο η κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας θα διοικηθεί όταν τελειώσει ο πόλεμος και η τελική τύχη της Χαμάς, η οποία έχει απορρίψει τις αξιώσεις του Ισραήλ να αφοπλιστεί.

Palestinian families eager to return to what’s left of their homes are walking back to Gaza City as Israel begins its withdrawal under the new ceasefire agreement. pic.twitter.com/f7Frx7SvDP

— Al Jazeera English (@AJEnglish) October 10, 2025

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η εκεχειρία στη Γάζα θα τηρηθεί, λέγοντας: «Έχουν όλοι κουραστεί από τις μάχες». Είπε επίσης πως πιστεύει ότι υπάρχει μια «συναίνεση» σχετικά με τα επόμενα βήματα, ωστόσο αναγνώρισε πως ορισμένες λεπτομέρειες θα πρέπει να επιλυθούν.

REUTERS/Ramadan Abed

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εξέφρασαν τη χαρά τους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τον τερματισμό του διετούς πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 67.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και για την επιστροφή των τελευταίων ομήρων που έπιασε η Χαμάς κατά τη φονική επίθεση που τον προκάλεσε.

Στην επίθεση, υπό τη Χαμάς, εναντίον ισραηλινών κοινοτήτων, στρατιωτικών βάσεων και ενός μουσικού φεστιβάλ την 7η Οκτωβρίου του 2023, τα μέλη της σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, οι περισσότεροι άμαχοι και πήραν 251 ομήρους.

Ο Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή τη Δευτέρα και να εκφωνήσει ομιλία στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που θα το κάνει μετά τον Τζορτ Ου. Μπους το 2008.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους έχει επίσης πει πως θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο και ότι και άλλοι ξένοι ηγέτες αναμένεται να παραστούν εκεί.

Γάζα
REUTERS/Mahmoud Issa

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Related Posts

Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: H Xαμάς παρέδωσε τη σορό ενός από τους τελευταίους Ισραηλινούς ομήρους

07/11/2025 - 21:52
Κύπρος - Νορβηγία
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Η Νορβηγία αίρει το εμπάργκο όπλων μετά από 65 χρόνια

07/11/2025 - 21:38
Νετανιάχου - Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου και άλλων 36 Ισραηλινών αξιωματούχων

07/11/2025 - 21:15

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1923 σημειώνεται τo «Πραξικόπημα της Μπυραρίας»

Γάζα: H Xαμάς παρέδωσε τη σορό ενός από τους τελευταίους Ισραηλινούς ομήρους

Κύπρος: Η Νορβηγία αίρει το εμπάργκο όπλων μετά από 65 χρόνια

Τουρκία: Εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου και άλλων 36 Ισραηλινών αξιωματούχων

Ρωσία: Ζητάει εξηγήσεις από τη Σερβία για τις δηλώσεις Βούτσιτς και την πώληση όπλων στην Ουκρανία

Τραμπ: «Η Ουγγαρία μπορεί να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο» – Συνάντηση με τον Όρμπαν στον Λευκό Οίκο

Ουκρανία: «Πάνω από 1.400 Αφρικανοί από δεκάδες χώρες πολεμούν για τη Ρωσία»

ΗΠΑ: «Το Ιράν σχεδίαζε να δολοφονήσει την πρεσβευτή του Ισραήλ στο Μεξικό – Το σχέδιο απετράπη»

Top News

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι ΗΠΑ λόγω του shutdown: Ουρές χιλιομέτρων στο Λος Άντζελες για να παραλάβουν δωρεάν τρόφημα

Καιρός: Τριήμερο με βροχές και καταιγίδες - Οι περιοχές που θα πέσει περισσότερο νερό

3.000 καταφύγια στην Ελλάδα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού - Χωράνε 2 εκατομμύρια άνθρωποι

Φορολόγηση ενοικίων, ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια και ενισχύσεις στους ενστόλους: Yπερψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι περιλαμβάνει

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert