Γάζα: Ο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποιεί για επικίνδυνη κλιμάκωση από μια χερσαία επιχείρηση

 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε σήμερα στο Κάιρο τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Γάζα να προχωρήσουν σε «άμεση κατάπαυση του πυρός», κατά την έβδομη ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης «Αμυντικός Άξονας» εναντίον των ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το μήνυμά μου είναι σαφές: όλες οι πλευρές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάπαυση του πυρός. Κάθε νέα κλιμάκωση θα έθετε σε κίνδυνο όλη την περιοχή και αυτό πρέπει να αποτραπεί», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι, μετά τις συνομιλίες που είχε μαζί του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Μια χερσαία ισραηλινή επιχείρηση θα σημάνει επικίνδυνη κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί ζουν με το φόβο μιας ακόμη αεροπορικής επιδρομής».

Ο Μπαν είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες υπό τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για τερματισμό της σύγκρουσης.
«Αμεσα βήματα πρέπει να γίνουν από όλους ώστε να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, όπως μια χερσαία επιχείρηση που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία», είπε. «Καλώ την ισραηλινή ηγεσία να σταματήσει τη στρατιωτική βία». »Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του που πρέπει να γίνουν σεβαστές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά μια χερσαία επιχείρηση που θα οδηγούσε σε επικίνδυνη κλιμάκωση», είπε.

Αργότερα σήμερα ο Μπαν Κι-μουν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι -ΓΑΖΑ 2008


ΒΙΝΤΕΟ: Η ακριβή ασπίδα του Ισραήλ. 29εκ. δολάρια σε 3 μέρες το κόστος της Χαμάς!