Γάζα: Πάνω από 7 χιλιάδες οι νεκροί, λέει η Χαμάς – «Αξιόπιστα τα στοιχεία» λέει ο ΟΗΕ

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 7.326 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.038 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό αυτόν, τον οποίο ανακοινώνει καθημερινά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν 19.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων στις 7 Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακα, σε αντίποινα για τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο έδαφός του.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο οποίος διανύει την 21η του ημέρα, είναι ο πιο φονικός μετά τη μονομερή απόσυρση του Ισραήλ από τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα το 2005, δύο χρόνια προτού η Χαμάς ανέλθει στην εξουσία εκεί.

Aμφιβάλλει για τους αριθμούς ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε τα στοιχεία για τα θύματα που παρέχουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Γάζα, αλλά διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις τα θεωρούν σε γενικές γραμμές ακριβή και ιστορικά αξιόπιστα.

Παρόλο που δεν υπάρχει καμία διαφωνία ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους από τότε που η Χαμάς εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν δήλωσε προχθές, Τετάρτη, ότι δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη στους αριθμούς που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι», χωρίς να διευκρινίζει τον λόγο γι’ αυτό.

Το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα απάντησε δίνοντας στη δημοσιότητα ένα έγγραφο 212 σελίδων με τα ονόματα και τους αριθμούς ταυτότητας περίπου 7.000 Παλαιστινίων που δηλώνει ότι έχουν σκοτωθεί στον ισραηλινό βομβαρδισμό στον θύλακα.

Διεθνείς οργανώσεις, ακόμα και κάποιες που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, και διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Reuters, δεν είναι σε θέση να διασταυρώσουν τους αριθμούς αλλά δημοσιογράφοι έχουν δει μεγάλο αριθμό πτωμάτων.

Ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις λένε ότι μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις μεταξύ των τελικών αριθμών των θυμάτων και αυτών που αναφέρονται από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αμέσως μετά τις επιθέσεις, αλλά ότι σε γενικές γραμμές τα εμπιστεύονται.

«Συνεχίζουμε να περιλαμβάνουμε τα στοιχεία τους στις αναφορές μας και αναφέρονται με σαφήνεια οι πηγές», σημείωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) σε δήλωση προς το Reuters. «Είναι σχεδόν αδύνατον αυτή τη στιγμή να δοθεί η όποια επαλήθευση από τον ΟΗΕ σε ημερήσια βάση».

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπε Λαζαρίνι δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ ότι όπως στους προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, οι αναφορές που δίδονται από τις αρχές της Χαμάς που ασκούν την εξουσία τη Γάζα, «θεωρούνται αξιόπιστες και κανείς ποτέ πραγματικά δεν τις έχει αμφισβητήσει».

Ο δρ Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του Προγράμματος Διαχείρισης Υγειονομικών Εκτάκτων Καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Γενεύη, δήλωσε ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται και από τις δύο πλευρές «μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβή λεπτό-προς-λεπτό, αλλά σε γενικές γραμμές αποτυπώνουν το επίπεδο των θανάτων και των τραυματισμών και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης».

Η οργάνωση Human Rights Watch, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, επίσης υποστηρίζει ότι τα στοιχεία για τα θύματα είναι σε γενικές γραμμές αξιόπιστα, και ότι δεν έχει εντοπίσει μεγάλες αποκλίσεις κατά τη διασταύρωση προηγούμενων επιθέσεων στη Γάζα.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νούμερα που βγαίνουν μετά την 7η Οκτωβρίου γενικά συνάδουν ή βρίσκονται εντός λογικής για την κλίμακα των θανάτων που θα ανέμενε κανείς, δεδομένης της έντασης των βομβαρδισμών σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή», δήλωσε ο Ομάρ Σακρί, αρμόδιος για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στη Human Rights Watch. «Αυτοί οι αριθμοί συμβαδίζουν με ό,τι θα ανέμενε κανείς, δεδομένων αυτών που βλέπουμε στο πεδίο μέσω μαρτυριών, δορυφορικών εικόνων και άλλων μέσων»,δήλωσε στο Reuters.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters