Γάζα: Τουλάχιστον 100 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα έως τώρα μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής σήμερα το πρωί και την επανέναρξη των εχθροπραξιών, ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

«Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε πάνω από 100 θανάτους», καθώς και «δεκάδες τραυματίες μεταξύ των αμάχων στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς», δήλωσε. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, οι τραυματίες γεμίζουν τα νοσοκομεία στη Γάζα που είναι στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Η παύση στις 7 εβδομάδες πολέμου επέτρεψε την ανταλλαγή των ομήρων που κρατούνται μετά από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με εκατοντάδες Παλαιστινίους κρατούμενους και διευκόλυνε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παράκτιο θύλακα.

Η Χαμάς κρατάει ακόμα 156 ομήρους στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε αεροπορικά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα νωρίς σήμερα, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι παραβίασε την επταήμερη ανακωχή εκτοξεύοντας ρουκέτες.

Ο στρατός δημοσίευσε σήμερα σύνδεσμο που παραπέμπει σε διαδικτυακό χάρτη που δείχνει τη Γάζα να είναι χωρισμένη σε εκατοντάδες περιοχές και ο οποίος σύμφωνα με τον στρατό θα βοηθήσει να γίνουν ευκολότερα κατανοητές οι οδηγίες για μελλοντικές επιχειρήσεις εκκένωσης.

Μεγάλο μέρος της Γάζας, ενός θύλακα με 2,3 εκατ. ανθρώπους, έχει γίνει ερείπια στην ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε ως αντίποινα για την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπου σύμφωνα με το Ισραήλ 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 240 απήχθησαν ως όμηροι.

Οι αρχές στη Γάζα λένε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν έως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP / Φωτογραφίες Reuters