Γερμανία: Αν το Ιράν τηρεί την συμφωνία, θα την τηρεί και η Ευρώπη

Εξ’ ονόματος ολόκληρης της Ευρώπης, η Γερμανία δήλωσε ότι εφόσον το Ιράν τηρεί την συμφωνία, το ίδιο θα κάνει και η Ευρώπη. 

«Όσο το Ιράν τηρεί την συμφωνία, θα κάνει το ίδιο και η Ευρώπη, ανεξαρτήτως της απόφασης των ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα, από κοινού με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Σαρίφ.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θα επιδιώξουν τον διάλογο και με τις άλλες χώρες που υπογράφουν την συμφωνία, την Κίνα και την Ρωσία, σημείωσε ο κ. Μάας, μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» και τόνισε ότι «οι συνομιλίες των επόμενων εβδομάδων δεν θα είναι εύκολες, αλλά όσο υπάρχει η δυνατότητα να διατηρήσουμε αυτό το σημαντικό στοιχείο της διεθνούς τάξης για τον αφοπλισμό, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια».

Από την πλευρά του και το Ιράν έχει πραγματοποιήσει σειρά επίσημων διεθνών συναντήσεων με διάφορες χώρες στην προσπάθεια του να διασώσει την συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. 

Ήδη, όμως έχουν αρχίσει να διαφαίνονται εσωτερικοί τριγμοί στην Τεχεράνη, με σημαντική μερίδα των υψηλών αξιωματούχων να πιέζουν για την επιλογή μιας συγκρουσιακής πορείας με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.