OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σάλος με τον νέο Υφυπουργό Άμυνας Γενς Πλέτνερ – Η στάση του για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

06/06/2025 - 08:31
Γερμανία

REUTERS/Fabrizio Bensch

Share on FacebookShare on Twitter

Την θέση του υφυπουργού Άμυνας, με αρμοδιότητα τους Εξοπλισμούς και την Καινοτομία, θα αναλάβει ο διπλωμάτης και πρώην στενός συνεργάτης του Όλαφ Σολτς, Γενς Πλέτνερ, ο οποίος έχει υπηρετήσει και ως πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ο κ. Πλέτνερ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα εντός του καλοκαιριού, με αρμοδιότητες «την περαιτέρω επιτάχυνση των προμηθειών, την προώθηση σημαντικών ευρωπαϊκών αμυντικών έργων και την ενσωμάτωση νέων καινοτόμων τεχνολογιών».

Από την θητεία του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του καγκελάριου, ο Γενς Πλέτνερ «φέρνει εκτενή εμπειρία και ένα διεθνές δίκτυο στην πολιτική και στην αμυντική βιομηχανία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία γίνεται επίσης μνεία για τα «σημαντικά κονδύλια» τα οποία θα έχει στην διάθεσή του το υπουργείο μετά τις πρόσφατες αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες για τον κρατικό δανεισμό.

Ο διορισμός του κ. Πλέτνερ στο υπουργείο Άμυνας προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλοί θεωρούσαν τον διπλωμάτη εν μέρει υπεύθυνο για την επιφυλακτική στάση του Όλαφ Σολτς στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ παλαιότερα, όταν υπηρετούσε στο γραφείο του τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινού ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πιστεύεται ότι είχε διαδραματίσει ρόλο στην «αδύναμη» γερμανική απάντηση στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

Η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν έκανε λόγο για «μοιραίο μήνυμα για την αρχιτεκτονική ασφαλείας» της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι «ο Πλέτνερ, όπως και λίγοι άλλοι, υποστηρίζει εξωτερική πολιτική αφέλειας έναντι της Μόσχας».

H κυρία Στρακ-Τσίμερμαν υπήρξε εκ των δριμύτερων επικριτών της πολιτικής του πρώην καγκελάριου για την Ουκρανία και ο πρώην σύμβουλος του κ. Σολτς φέρεται, κατά την ίδια, να έχει δηλώσει «ουάου, η γριά είναι εκνευριστική» ενώπιόν της, σε ανώτατου επιπέδου σύσκεψη για την Ουκρανία.

Επιπλέον, στο βιβλίο του με τίτλο «Unleashed», ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, αναφέρεται επικριτικά σε έναν «υψηλόβαθμο σύμβουλο του Σολτς», ο οποίος εξέφραζε επιφυλακτικές και μοιρολατρικές απόψεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το σχόλιο αυτό είχε εκτιμηθεί από γερμανικά ΜΜΕ ότι φωτογράφιζε τον Γενς Πλέτνερ.

Σύμφωνα με το Politico, ο κ. Πλέτνερ βρέθηκε στο υπουργείο Άμυνας ίσως και επειδή κανείς στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) δεν τον ήθελε σε κάποια μεγάλη πρεσβεία, ήταν γνωστό μάλιστα ότι είχε ζητήσει να γίνει πρέσβης στην Ουάσιγκτον ή μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που απέρριψε ο Φρίντριχ Μερτς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Related Posts

Ισραήλ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

26/03/2026 - 08:53
Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

25/03/2026 - 21:42
Ιράν - ΗΠΑ - Νησί Χαργκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

25/03/2026 - 21:00

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

Top News

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινάει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιώργος Τσαγκαράκης: Της άλλαξαν τα κοσμήματα με ψεύτικα και είδε τα αυθεντικά να πωλούνται on air σε δημοπρασία της γκαλερί

Ταξίδι με το κατοικίδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τι αλλάζει από 22 Απριλίου 2026

«Καζάνι που βράζει» το ΠΑΣΟΚ μια ημέρα πριν το συνέδριο - Επιμένει ο Χάρης Δούκας, γκρίνιες για τις αλλαγές στο καταστατικό

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert