Γερμανία – Γαλλία: Νέο υπερμαχητικό 5ης γενιάς

Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς θα καταλήξουν σε καταστροφή αν επιμέρους κυβερνήσεις επιμένουν να υπαγορεύουν συγκεκριμένους προμηθευτές, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εταιρείας αεροδιαστημικής Airbus, την Παρασκευή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Tom Enders, δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η απόφαση της Γερμανίας και της Γαλλίας να αναπτύξουν ένα νέο τύπο μαχητικού ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την επέκταση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας.

Η Airbus, η οποία κατασκευάζει το Eurofighter Typhoon, και η Dassault, η οποία κατασκευάζει το Rafale, υπέγραψαν συμφωνία τον Απρίλιο για συνεργασία στο νέο Project για το νέο αεροσκάφος, με στόχο την αντικατάσταση των σημερινών μαχητικών αεροσκαφών περίπου το 2035-2040.

Ο Enders κάλεσε επίσης τη Γερμανία να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στην στενότερη ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση, επικαλούμενη ανησυχίες για άσχημη ομολογουμένως κατάσταση του γερμανικού στρατού μετά από χρόνια παραμέλησης.

Κάλεσε παράλληλα τους αξιωματούχους της ΕΕ και τις χώρες μέλη να επικεντρωθούν λιγότερο στις συζητήσεις του προϋπολογισμού της ΕΕ και περισσότερο στην ενίσχυση της ασφάλειας, στην εξασφάλιση των συνόρων της Ευρώπης και στην προώθηση μιας κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Η ΕΕ πρέπει επίσης να εξετάσει τις περικοπές φόρων που προωθήθηκαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump που παρείχαν ένα μεγάλο κίνητρο για τις εταιρείες να επενδύσουν εκεί, είπε.

Πηγή: Reuters